Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Hackathon” câștigat de o jurnalistă din Arad. Echipa a primit premiul DigiEduHack și s-a clasat pe locul III, la nivel global

Premierea concursului organizat de Comisia Europeană a avut loc luni, 24 mai, când echipa din care face parte și arădeanca Margareta Szego a primit premiul DigiEduHack. La eveniment, au participat și comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret Maiya Gabriel, ministrul educației din Portugalia Tiago Brando Rodriguez și Simona Kustec, ministrul educației din Slovenia.

„Hackathon” câștigat de o jurnalistă din Arad. Echipa a primit premiul DigiEduHack și s-a clasat pe locul III, la nivel global
Comentează 0

Concursul de „hackethons” a fost organizat de Comisia Europeană pe plan internațional, cu participanți din țări de pe tot mapamondul, spre exemplu din Canada, America de Sud, nu doar din Europa.

„Precum în Arad sunt două universități, așa sunt și orașe care au participat la concurs, din care au fost câte două firme, sau câte două universități, de exemplu din Italia a fost o firmă de robotică. Majoritatea evenimentelor s-au desfășurat online. Spre exemplu, firma din italia lansează un challenge, o provocare , apoi cei din Timișoara au lansat o altă provocare și fiecare a putut să se înscrie la oricare provocare de pe tot mapamondul. Noi am câștigat locul întâi  la Porto, am fost o echipă formată din cetățeni ai mai multor țări, iar ulterior, la concursul internațional  am câștigat locul trei. Cu soluția pe care am câștigat-o pe plan local la Porto, am mers pe plan internațional și au fost mai multe etape dintre care ne-au selectat și am câștigat locul III. Noi am găsit o soluție pentru firme, o aplicație pe „skill tracking”, firma poate să îți urmărească abilitățile, prin a crea jocuri și tot felul de oportunități angajaților, poate să monitorizeze dacă mai faci un curs prin care să îți descoperi anumite abilități latente pe care nu știai poate că le ai. Dacă ai un modul în plus sau o abilitate în plus, firma îți poate oferi vacanța de vis ca motivare a angajaților. Firma nu te dă afară și firma câștigă și ea pentru noile abilități pe care le pui în practică”,  ne-a povestit Margareta Szego, jurnalist și freelancer.

Din România a participat doar Margareta Szego, care trăiește și lucrează în Arad. „Felix Reimann și Luciano Zickler sunt coechipierii mei și împreună am câștigat locul III. Aș dori să mulțumesc întregii echipe de profesori și mentorilor noștri de la Institutul Superior de Inginerie din Porto, mai ales profesorilor Nuno Bettencourt și Margarida Afonso”, a mai spus Margareta Szego.

Un hackathon este un eveniment în care mai mulți programatori, dar și alte persoane ce participă la dezvoltarea de software (designeri, manageri de proiect etc.), colaborează pentru dezvoltarea unui proiect software. Unele proiecte implică și o componentă hardware. Unele hackathoane au doar un scop educațional sau social, pe când în alte cazuri scopul final este crearea unui program funcțional. Hackathoanele au de obicei un subiect anume, care poate fi limbajul de programare folosit, sistemul de operare, o aplicație, un API, sau chiar grupul demografic al programatorilor implicați.

Galerie foto (2)


Scrie un comentariu

trimite