Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga: „A fost aprobată rețeaua națională de ghișee unice de eficiență energetică”

Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, anunță că s-a aprobat înființarea rețelei naționale de ghișee unice de eficiență energetică.

Glad Varga: „A fost aprobată rețeaua națională de ghișee unice de eficiență energetică”
Comentează 0

„În ședința de vineri, 28 iunie 2024, Guvernul a decis să creeze o rețea națională de ghișee unice dedicate eficienței energetice și producției de energie din surse regenerabile. Rețeaua va include minimum 42 de ghișee, câte unul în fiecare județ și unul în București, toate coordonate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Aceste ghișee vor avea drept scop oferirea serviciilor de informare și consiliere tehnică pentru consumatori și prosumatori și sprijinirea implementării proiectelor de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.

Ghișeele unice de eficiență energetică vor funcționa în cadrul instituțiilor existente, prin redistribuirea sarcinilor și personalului, iar cheltuielile de funcționare vor fi acoperite integral din bugetele unităților administrativ-teritoriale, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară și alte surse legale.

„Înființarea ghișeelor va aduce beneficii multiple: acces facil la informații și suport tehnic; reducerea consumului de energie și a costurilor aferente; sprijin pentru accesarea fondurilor și voucherelor oferite prin programele naționale și europene, cum ar fi Repower Investiția I4 și I7”, a ținut să precizeze parlamentarul arădean.

De menționat că Programul Repower Investiția I4 are ca obiectiv accelerarea instalării de capacități de energie regenerabilă în gospodăriile individuale, finanțarea fiind făcută prin acordarea de vouchere pentru achiziția și instalarea panourilor fotovoltaice și a altor sisteme de energie verde. În ceea ce privește Repower Investiția I7, acest program urmărește îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor individuale, iar finanțarea se realizează prin acordarea de vouchere pentru izolarea termică a locuințelor, modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat, și înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele eficiente energetic.

„Această inițiativă este esențială pentru a preveni ca persoanele vulnerabile să piardă fondurile alocate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin programele de vouchere pentru energie regenerabilă și eficiență energetică.

Anunțul inițial a fost făcut la începutul anului, cu mesajul că la 1 martie 2024 se vor înființa ghișee unice de eficiență energetică în fiecare județ. Deși implementarea a durat ceva timp, sperăm să fie bine organizate și eficiente”, a încheiat deputatul Glad Varga.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite