Glad Varga: „9 mai, zi de Sărbătoare pentru România, dar şi responsabilizare"
Cred cu tărie că ziua de 9 mai trebuie să fie o zi de sărbătoare pentru România, mai ales că în această zi au avut loc trei evenimente importante pentru parcursul nostru, ca naţie: - proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877, obţinerea victoriei Aliaţilor împotriva Germaniei naziste la 9 mai 1945 şi Ziua Europei, care marchează declaraţia de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, ce propunea colaborarea economică între Franţa şi Germania, premisă a creării Europei Unite.
În preajma acestei sărbători nu putem însă să ignorăm situaţia politică actuală a Europei, paralizată ca dezvoltare, din motive care ating arii de interes extrem de sensibile – ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – schimbare ireversibilă în integritatea europeană, situaţia devastatoare a refugiaţilor, nivelul ridicat al şomajului tinerilor în toată Europa, consecinţele schimbărilor climatice şi ale lipsei de respect faţă de problemele de mediu. Peste toate acestea, se propagă cu repeziciune declaraţiile şi acţiunile politicienilor populişti care promit să rezolve aceste probleme profunde într-o manieră simplă, la îndemână – părăsirea Uniunii Europene şi prioritizarea unor interese proprii, departe de conexiunile economice comunitare.
În septembrie anul trecut, prin Declaraţia de la Bratislava şi foaia de parcurs aferentă, liderii europeni şi-au reafirmat angajamentele pentru „cooperare loială şi comunicare între statele membre şi instituţii” şi şi-au asumat responsabilităţi pentru construirea unui viitor comun, cu un control politic asupra evoluţiilor curente în problemele menţionate – migraţia şi frontierele externe, securitatea internă şi externă, dezvoltare economică şi socială, tineret. Lunile următoare întâlnirii trebuiau dedicate efortului de a oferi cetăţenilor „o viziune a unei UE atractive, în care să se poată avea încredere şi pe care să o poată susţine”.
Ne aflăm însă la opt luni de la declaraţia menţionată, iar în România în loc să ne aplecăm asupra problemelor semnificative – dezvoltare economică, crearea de locuri de muncă, exploatarea durabilă a resurselor naturale, păzim coaliţia aflată la putere, guvernanţi şi parlamentari PSD şi ALDE deopotrivă care încearcă, de la preluarea puterii, diverse stratageme prin care să graţieze fapte de corupţie. Da, mă raliez societăţii civile şi vă amintesc, dragi colegi, că votul acordat nu ne transformă în oameni mai presus de lege.
Evenimentele curente atestă că anul 2017 continuă să fie un an cu provocări mari, cu instabilitate politică, la nivel european şi naţional, în Europa şi la graniţele sale. Consider că România trebuie să se aplece cu seriozitate asupra agajamentelor asumate prin Tratatul de aderare, unde cel puţin pentru capitolul de mediu suntem în întârziere şi în prag de infringement în mai multe domenii.
Vă reamintesc că în 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Haideţi ca până atunci, stimaţi guvernanţi, să încercăm să micşorăm aceste decalaje şi să ne străduim să punem în practică proiecte şi politici care să ne ajute să prosperăm ca cetăţeni europeni ce pretindem că suntem.