Falcă: „România ar fi putut da președintele Parlamentului European, dar PSD nu are recunoaștere în PES”
Gheorghe Falcă s-a întâlnit astăzi cu presa, după prima săptămână de când a devenit oficial parlamentar european. Acesta a prezentat câteva dintre activitățile pe care le-a avut la Strasbourg, a vorbit despre modul de alegere a oficialilor europeni și a conducerii celor 22 de comisii ale Parlamentului European și a făcut câteva aprecieri la adresa lui Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe care a provocat hohote de râs prin discursul său demagogic, dar și a PSD, formațiunea care în anumite condiții ar fi putut obține funcția de președinte al Parlamentului European. A fost însă un nou prilej ratat de social-democrații de la București.
Referitor la retragerea candidatului inițial al PPE (formațiune care are cel mai mare număr de eurodeputați) pentru funcția de președinte al Comisiei Europene și înlocuirea acestuia cu socialistul Frans Timmermans (în condițiile în care Partidul Socialiștilor Europeni s-a clasat pe locul al II-lea) Gheorghe Falcă a declarat: „Nu cred că democrația europeană poate să ne învețe că locul al doilea este câștigător. Eu vin din administrație unde locul al doilea este perdant.” Până la urmă însă, după cum vă informam anterior, PPE va da totuși președintele Comisiei Europene, ajungându-se la un consens în ceea ce privește susținerea ministrului Apărării din Germania, Ursula von der Leyen.
În ceea ce privește conducerea Parlamentului European, în urma negocierilor funcția de președinte a revenit socialiștilor. Conform uzanțelor, ar fi urmat să fie ocupată de un politician din Europa de Est. Cum candidații Bulgariei nu a obținut sprijinul grupului, PSD ar fi putut intra în cărți, având în vedere că are cea mai mare delegație din estul continentului. Din păcate nu a fost așa. „România ar fi putut avea un președinte al Parlamentului European, însă PSD nu are recunoaștere în Partidul Socialiștilor Europeni, iar partidul domnului Ponta e prea mic”, a mai spus europarlamentarul arădean.
Funcții de conducere în mai multe comisii
În continuare, acesta a vorbit și despre funcțiile obținute de membrii delegației României din cadrul PPE, menționând că s-a optat pentru funcții de conducere în mai multe comisii, nu pentru funcții de conducere în cadrul Parlamentului, pentru că în conformitate cu algoritmul, o funcție mai mare ar fi însemnat pierderea unor funcții de conducere a unor comisii. „Având în vedere căp delegația României este a treia delegație în grupul PPE, ne-am întâlnit și am evaluat posibilitatea de a obține anumite funcții. Oamenii s-au gândit mai mult la interesul României decât la interesul personal. Vicepreședinte al grupului politic a fost ales domnul Siegfried Mureșan. Am optat să avem o funcție de președinte la Comisia de Industrie, Cercetare și Energie, una dintre comisiile foarte importante ale Parlamentului European. Am obținut postul de vicepreședinte în zona de agricultură, în zona comerțului internațional a fost și a rămas domnul Iuliu Winkler, la afaceri europene va merge domnul Băsescu, iar pe zona de sănătate-social, domnul Bușoi”, afirmă Gheorghe Falcă. În ceea ce-l privește, acesta este membru al Comisiei de Transporturi și Turism, al Comisiei de Petiții și membru supleant al Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale.
Cioloș, transparența și hohotele europarlamentarilor
Mai trebuie spus că discursul demagogic al lui Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, care a provocat hohote de râs în Parlamentul European, nu a scăpat netaxat de europarlamentarul arădean. „Nu poți să spui că este nevoie de mai multă transparență, când împreună cu Macron ai refuzat candidatura lui Manfred Weber, candidatul ales de cetățeni pentru a fi președintele Comisiei Europene. Nu poți să spui că ești împotriva înțelegerilor cu ușile închise, când ieri tocmai tu ai provocat astfel de înțelegeri”, a mai spus Falcă.