Eveniment major la Mănăstirea Maria-Radna. Iată programul complet și lista oficialilor prezenți
Duminică are loc un eveniment foarte important la Mănăstirea Maria-Radna, unde sunt așteptați mii de credincioși și sute de oficiali cu ocazia binecuvântării lucrărilor de restaurare finanțate cu peste 10 milioane de euro.
Lucrările nu au fost încheiate, așa cum fusese programat, fiind în stadiu de execuție de 80 la sută.
Cu toate acestea, Episcopia Romano-Catolică de Timişoara a ținut să respecte programul stabilit cu multe luni în urmă pentru ziua de 2 august, când se credea că șantierul va fi închis. A fost invitat chiar și Papa Francisc, însă acesta și-a trimis un delegat, pe cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln,
Președintele României, Klaus Iohanis, nu a confirmat participarea la eveniment, deși fusese invitat din timp.
Printre cei care au confirmat că vor veni se numără: Hartmut Koschyk, însărcinat al guvernului federal german pentru problemele imigranților și ale minorităților naționale germane din estul Europei, Soltész Miklós, secretar de stat pentru problemele cultelor, minorităților și asociațiilor civice în guvernul ungar, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, din partea guvernului României, Király András, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Württemberg și membru al parlamentului regional.
Vor mai fi prezenți parlamentari români și străini, ambasadori, oficiali locali din mai multe țări.
PROGRAMUL ZILEI
Invitații sunt așteptați, duminică, începând cu ora 08,00, iar la ora 11 are loc Sfânta Liturghie pontificală celebrată de Eminența Sa, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, în calitate de delegat extraordinar – missus extraordinarius – al Sfântului Părinte Papa Francisc.
Vor concelebra peste douăzeci de arhiepiscopi, episcopi și delegați diecezani din țară și străinătate.
Predica va fi rostită în limba germană de către celebrantul principal al Liturghiei Pontificale, Eminența Sa Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentată și în limbile română și maghiară de doi preoți concelebranți. Cântul sacru și cadrul muzical al celebrării vor fi asigurate de corul și orchestra Domului din Timișoara.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, consilierul prezidențial Sergiu Nistor va da citire mesajului lui Klaus Iohannis.
În fața bazilicii va urma binecuvântarea lucrărilor de renovare la corpul bazilicii, după care Excelențele lor Bábel Balázs, arhiepiscop și mitropolit de Kalocsa-Kecskemét și Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, precum și monseniorul Andreas Straub, Visitator emerit al șvabilor dunăreni pe lângă Conferința Episcopilor Catolici din Germania, vor adresa pelerinilor reuniți în fața bazilicii scurte cuvinte de învățătură în limbile maghiară, română și germană.
În program va urma binecuvântarea lucrărilor de renovare a complexului monastic adiacent bazilicii.
În final, invitații vor vizita muzeul locului de pelerinaj, amenajat pe trei niveluri în latura vestică a mănăstirii.
CEA MAI MARE FINANȚARE
Mănăstirea beneficiază de un program de reabilitare în valoare de 47,14 milioane de lei, adică peste 10 milioane euro, fiind cea mai mare finanțare primită de un lăcaș de cult din România. Până la acest proiect, finanțările nu depășeau două milioane de euro.
În complexul de clădiri au fost amenajate o bibliotecă cu zece mii de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă dar şi săli de conferinţe. Au fost restaurate trei clădiri declarate monumente istorice şi reamenajate spaţiile din jur, până la marginea DN 7.
Reprezentanţii mănăstirii au spus că întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent din 2015, estimând că se va dubla numărul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.
Lucrările ar urma să fie încheiate oficial în luna octombrie, cu o amânare de câteva luni.