Condamnat pentru evaziune fiscală în formă continuată. Vezi ce pedeapsă i-a fost aplicată
Un arădean recidivist (n.r. care avea deja o condamnare anterioară) a scăpat ieftin cu o pedeapsă extrem de ușoară pentru evaziune fiscală.
Firma sa, Intreprindere Familială, reprezentată de inculpatul însuși, a făcut obiectul unei inspecţii fiscale generale, care a avut ca obiectiv verificarea modului de calcul a impozitului pe venit pentru perioada 01.01.2015-31.12.2018 şi a TVA pentru perioada 06.03.2015-31.12.2018. În urma controlului a fost întocmită sesizarea penală nu a înregistrat în evidenţele contabile şi nu a declarat organului fiscal teritorial toate operaţiunile comerciale derulate şi veniturile realizate în perioada verificată, în raport cu mai multe societăţi comerciale de pe teritoriul naţional.
Din probele administrate în cauză a rezultat că în perioada 06.03.2015-31.12.2018, societatea a achiziţionat, atât din spaţiul comunitar cât şi de pe teritorul naţional, piese şi accesorii auto, pe care ulterior le-a vândut, printr-un magazin de specialitate, omiţând să înregistreze în contabilitate şi să declare organului fiscal teritorial o parte din vânzările/livrările efectuate în perioada 06.03.2015 – 31.12.2018 către clienți, se arată în rechizitoriu.
A „omis” să înregistreze în contabilitate și să declare organului fiscal, venituri în valoare totală de 2.766.380 lei, rezultate din relațiile comerciale derulate cu clienţii sus menţionaţi, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 303.057 lei (287.766 reprezentând TVA şi 15.291 lei reprezentând impozit pe venit). În cursul urmăririi penale inculpatul şi-a manifestat intenţia de a achita prejudiciul stabilit, solicitând, la data de 29.06.2022, deschiderea unui cont de prejudiciu.
Instanţa a reținut de asemenea că inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, după cum rezultă din fişa de cazier judiciar, fapta fiind comisă în stare de recidivă post-condamnatorie faţă de condamnarea la pedeapsa închisorii de 1 an şi 4 luni a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, pronunţată de Tribunalul Arad.
Fapta sa recentă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată în stare de recidivă post-condamnatorie.
Instanţa va avea în vedere însă suplimentar faţă de cele reţinute anterior că, în cursul urmăririi penale inculpatul a achitat voluntar suma de 44.000 lei cu titlu de prejudiciu cauzat bugetului de stat. În cursul judecăţii, inculpatul a mai achitat voluntar suma de 275.300 lei, rezultând o sumă totală achitată la bugetul de stat cu titlu de prejudiciu în cuantum de 319.300 lei. Iar partea civilă atestă achitarea sumei totale de 306.889 lei cu titlu de prejudiciu.
Tribunalul a constatat că raportat la cuantumul prejudiciului total reţinut în actul de sesizare al instanţei, acesta a fost acoperit integral de către inculpat. În aceste condiţii, potrivit legii, „În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art. 61, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă”.
Instanţa apreciază că pedeapsa de: 200 zile amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată în stare de recidivă post-condamnatorie, este de natură a realiza scopul pedepsei. Instanţa stabileşte suma corespunzătoare unei zile-amendă la cuantumul de: 50 lei, inculpatul urmând a executa pedeapsa de: 10.000 lei amendă penală.
Tribunalul Arad îi mai aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării următoarelor drepturi prevăzute de Cod penal, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri: dreptul de a fi aleas în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a mai deţine funcţia de administrator în vreo societate comercială şi de a desfăşura activităţi de comerţ în mod direct sau prin persoane interpuse. Constată reparat integral prejudiciul cauzat părţii civile Direcţia Generală Regională A Finanţelor Publice Timişoara-Administraţia Judeţeană A Finanţelor Publice Arad în reprezentarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca reprezentant al Statului Român şi respinge celelalte pretenţii civile formulate de către partea civilă.