Ediție jubiliară - 50 de ani de la primul Festival Concurs al Cântecului Popular din Țara Zărandului
Iată că a trecut o jumătate de secol de la prima ediție a Festivalului Cântecului Popular dinȚara Zărandului. E mult sau e puțin, dar 50 de ani este aproape o viață de om putem spune, o viață de om în care cântecul și dansul popular au dăinuit pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Acest lucru se datorează în primul rând celor care au iubit și iubesc folclorul autentic și care au avut tăria și harul de la Dumnezeu de a duce tradiția, cântecul și portul popular zărăndan mai departe, așa cum l-au primit de la părinții lor.
În acest an, mai precis duminică 25 august a avut loc la Moneasa, la grădina de vară, cea de a 50-a ediție a „Festivalului Concurs al Cântecului Popular din Țara Zărandului”. Doisprezece concurenți, tineri interpreți de muzică populară și-au dat concursul pe scena de la Moneasa. Acești tineri au venit atât din județul Arad, cât și din Bihor, Alba, Timiș și Caraș-Severin. A fost un concurs dur, atât pentru concurenți, cât pentru juriu, deoarece fiecare concurent este cu adevărat talentat. Fiecare și-a prezentat portul și cântecul popular din zona de unde a venit. Orchestrația muzicală a fost asigurată de orchestra „Rapsodia” condusă de maestrul Vasile Rus. Soliști invitați au fost Ioana Luguzan-Roxin și Ovidiu Homorodean.
Din juriu au făcut parte Daniela Băcilă de la Radio-Timișoara, Ioana Luguzan-Roxin, Ovidiu Homorodean, maestrul Vasile Rus, șef serviciu la Școala Populară de Artă Arad și Mircea Dărău, reprezentantul publicului, un senior al acestui frumos eveniment folcloric, care a fost prezent de la prima ediție a festivalului și nu a lipsit niciodată nici măcar când a fost în armată. Atunci când Daniela Băcilă l-a prezentat pe scenă, dânsul era cu lacrimi în ochi de bucurie. Este mare lucru să reușești să participi la fiecare eveniment de-a lungul a 50 de ani. Câtă dragoste pentru folclor trebuie să fi acumulat în tot acest timp omul Mircea Dărău. Nu putem decât să ne închinăm cu respect în fața acestui mare iubitor de folclor românesc și să-l felicităm.
Așa cum am spus competiția a fost foarte strânsă pentru că fiecare concurent este foarte bine pregătit și fiecare dintre ei merită tot respectul și admirația noastră pentru faptul că sunt cei care vor duce folclorul autentic mai departe, într-o lume în care muzica comercială și nonvalorile sunt apreciate de mulțime din păcate, dar sunt convins că cei care iubesc adevăratele valori culturale vor aprecia acești tineri interpreți. Ei sunt cei care păstrează curat adevăratul folclor românesc și cu siguranță tot ei vor fi cei care vor cânta în curând pe marile scene din țară sau străinătate.
La această ediție au participat ca și concurenți Andrei Gurău (AR), Ana Maria Gligor (AB), Aurelian Goia (AB), Delia Pop (BH), Sorina Lupșa (AR) - răsplătiți cu diplomă de participare; MENȚIUNI au obținut Alexandra Florina Ciota (TM), Daiana Târțopan (AR), Abel Chirodea și Vlad Șerban (AR); LOCUL al III-lea a revenit unei tinere din Bihor, respectiv Georgiana Sabău; LOCUL al II-lea a fost ocupat de Teodora Sârbu (AR), iar LOCUL I de Ioan Surda din Teregova (CS).
Iată că acești tineri au îndrăznit să aducă cu bucurie cântecul popular autentic pe scena din Moneasa, așa cum au făcut-o și alții de-a lungul a jumătate de secol, astfel încât ei sunt cei care au fost hărăziți să facă parte din ediția jubiliară de la Moneasa, acolo la poale de Codru Moma.
Totodată la Moneasa a avut loc și Târgul Meșterilor Populari din ȚARA ZĂRANDULUI, unde au participat expozanți din zona Hălmagiului, Târnăvița de Arad, din Ineu, Timișoara, de la Horezu-Vâlcea cu vase de lut și chiar expozanți din Republica Moldova și Serbia, din Voivodina.
Partea a II-A a evenimentului jubiliar s-a desfășurat spre seară, de la orele 19, la Sebiș în sala mare a Casei de Cultură unde a avut loc „GALA LAUREAȚILOR” din edițiile trecute a Festivalului Cântecului Popular din ȚARA ZĂRANDULUI , la care au participat artiști consacrați ai cântecului popular cum este Florica Zaha, Cornel Borza, Marinela Baba, Bogdan Toma, Lenuța Purja, Cristian Pomohaci, Nineta Popa, Sava Negrean Brudașcu, Ioana Luguzan–Roxin, Voichița Suba, Cornelia Căprariu-Roman, Georgiana Necșa, Lorena Pascu, Alina Bora, Ciprian Zapota, Aura Bonchiș, Mădălin Chindriș, Roxana Suciu, Alexandru Pop, Adelina Maria Șold, Roberta Tomșa, Eduard Motan și alții, acompaniați de Orchestra „Rapsozii Zărandului” condusă de maestrul Petrică Pașca.
La eveniment au luat parte și președintele Consilului județean Arad, Iustin Cionca, vicepreședintele Răzvan Cadar, viceprimarul Aradului, Ionel Bulbuc, consilierul Județean Cristian Feieș, Gheorghe Feieș - consilierul președintelui CJ Arad, primarul orașului Sebiș, Radu Demetrescu, primarul comunei Zăbrani, Marian Toader, primarul comunei Bârsa, Avram Ciev, precum și reprezentanți ai Centrului Cultural Județean Arad.
Sala Casei de Cultură Sebiș a fost neîncăpătoare, deși dispune de 500 locuri, astfel că s-au amenajat locuri și în fața Casei de Cultură, publicul dispunând de un ecran mare pentru vizionarea evenimentului. Prezentatoare a fost nimeni alta decât Felicia Stoian de la TVR-Timișoara.