Festivalul Alaiul Dubașilor de pe Valea Mureșului, la Săvârșin
Este cunoscut faptul că Valea Mureșului este un izvor nesecat de obiceiuri și tradiții populare de o valoare inestimabilă, este o zonă folclorică deosebită.
Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri care se păstrează din negura istoriei este colindul Dubașilor, un obicei care se practică pe toată Valea Mureșului, dar cu precădere în zona Săvârșinului, Birchișului, Juliței și Petrișului, vechi vetre folclorice care țin la tradiție și obiceiurile lăsate de bătrânii satelor.
Acest eveniment a aniversat duminică, 18 decembrie 2016, cea de-a patra sărbătoare a colindului Dubașilor, înscris în patrimoniul UNESCO, eveniment care s-a desfășurat în frumoasa comună Săvârșin, un loc ideal.
Ținându-se seama de faptul că aici există unul dintre cele mai frumoase Cămine Culturale din județul Arad , cu un spațiu generos, încăpător, au participat și oaspeți din județele Hunedoara și Timiș.
Întâlnirea Dubașilor a avut loc la Biserica Ortodoxă din Săvîrșin, unde părintele paroh a ținut o slujbă, apoi a rugat ca fiecare ceată de Dubași să colinde în biserică după care a mulțumit participanților și a încheiat slujba.
Alaiul Dubașilor s-a deplasat spre Căminul Cultural în ritm de muzică, unde s-a prezentat portul popular și s-a făcut o scurtă istorioară a fiecărei cete de Dubași. De la orele 17 a început festivalul concurs între Dubași.
De apreciat este faptul că domnul Ioan Vodiceanu, primarul Săvârșinului și gazda acestui frumos eveniment, a invitat și cete de Dubași din Județul Hunedoara de la Pojoga, comuna Zam și din județul Timiș , dubașii din Sintești, comuna Margina, ceea ce a făcut ca acest eveniment să aibă un plus de valoare.
Au participat și specialiști în etnografie, veniți tocmai de la București pentru a face cercetări și documentare referitoare la acest obicei străvechi. De asemenea, prezent la eveniment a fost și un specialist în etnografie de la Centrul Cultural Județean Arad și directorul Centrului Cultural Județean Arad, domnul Doru Sinaci, un om legat sufletește de aceste frumoase meleaguri.
Odată juriul format din oameni de specialitate, concursul Dubașilor a început, iar primii care au urcat pe scenă au fost Dubașii din Julița, apoi cei din Pojoga (Hunedoara), Dubașii din Toc, Săvârșin, Birchiș și apoi cei din Sintești (Timiș).
Programul și colindele au fost deosebit de frumoase, impresionând etnografii și publicul deopotrivă.
După ce toate cetele de Dubași au evoluat pe scenă, juriul a decis câștigători pe Dubașii din Birchiș, pentru ediția a IV-a a „Festivalului Obiceiuri de iarnă - ALAIUL DUBAȘILOR” de la Săvârșin.Câștigătorilor le-a fost înmânată o plachetă, o diplomă și au primit felicitările de rigoare din partea juriului.
A fost o zi minunată, o sărbătoare unde tinerii de pe Valea Mureșului s-au întâlnit și s-au bucurat de acest frumos obicei care încă se păstrează și ne aduce aminte că nu trebuie uitată tradiția celor care cu sfințenie ne-au lăsat-o pentru a o duce mai departe cel puțin încă o generație, fiind o mândrie pentru zona Săvârșinului și pentru toată zona Văii Mureșului.