Interviu cu doamna Doctor Simona Dumitra, Șef lucrări, medic primar Pediatrie, competențe Gastroenterologie și Alergologie Pediatrică, Coordonatorul Disciplinei de Pediatrie, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul U.V.V.G. Arad
1. Munca în spital este frumoasă, dar desigur grea și cu multe sacrificii. Cum ați trecut peste perioada dificilă a pandemiei?
Pandemia a fost o perioadă care îmbinat multe aspecte-atât urcușuri cât și coborâșuri, atât lumini, cât și umbre, atât pierderi cât și câștiguri.
Pediatria a fost initial protejată, prin numărul mic de pacienți din primele două valuri, după care situația s-a schimbat, prin afectarea unui număr din ce în ce mai mare de copii. Acum, secția este plină, prin complicații ale infecției SARS-Cov-2, sau prin boli neglijate în timpul primului an de pandemie.
Pandemia a reușit să creeze o falie între spital și copii, mulți ajungând să trateze copiii acasă, de frica internării în spital (considerat un focar de infecție). Cred că secțiile de pediatrie sunt azi locul cel mai sigur, pentru că toți copiii sunt testați înainte de internare, iar însecție sunt internați doar cei „negativi”.
S-a lucrat în echipă în perioada pandemiei, prin efortul tuturor cadrelor medicale - medici, asistenți, infirmiere, care au înțeles importanța depășirii unor atribuții în condiții și situații excepționale : medicii secției au lucrat o perioadă și în Serviciul de Urgențe copii, descompletat parțial; s-a lucrat în condiții de supraaglomerare cu două secții de pediatrie cumulate și cu acceptarea patologiei infecțioase non-Covid, în paralel cu munca în policlinică și spital, de zi. Practic, au fost perioade în care în secție erau internați toți copiii 0-18 ani, non-Covid, cei pozitivi fiind internați în secția Boli Infecțioase copii, unde erau alți 30-38 de copii internați. Pandemia a fost, pentru toți, o lecție din care care am învățat care este rostul echipei, dar și a respectării rolului în ea, în care am înțeles că într-o familie membrii se ceartă, dar se împacă, în care excesele și orgoliile nu au ce căuta.
2. Studentii U.V.V.G. v-au fost alături, în UPU și oriunde a fost nevoie de o mână de ajutor. Cum ați simțit implicarea tinerilor?
Studenții ne sunt alături, dar și noi suntem alături de ei. Din fericire, există o Ligă a studenților foarte activă, care coagulează inițiativele cele mai interesante și care vine cu propuneri. Avem și vom avea colaborări pe mai multe paliere: participarea la gărzi, elaborarea unor lucrări, proiecte de screening ale stării de sănătate, invitarea unor formatori de conștiință care să împărtășească din experiența lor. Repet: tinerii colegi trebuie să insiste pe relația umană dintre medic și pacient. O inteligență, chiar genială, fără empatie, definește un robot, nu un medic.
Un proiect pe care încercăm să-l conturăm este cel al „Caravanei pediatrice”, pentru screenarea populației pediatrice din zone defavorizate, în colaborare cu Liga Studenților, Conducerea U.V.V.G. Arad, Arhiepiscopia Aradului și Primăria municipiului Arad.
3. Cum decurge activitatea S.C.J.U. în acest moment? Există proiecte sau programe în care v-ați implicat, sau doriți să vă implicați?
Secția Pediatrie II își desfășoară activitatea într-o clădire istorică, veche de 112 ani, care acum este într-un proces de reabilitare, pentru a oferi condiții mai bune copiilor internați. Același lucru se întâmplă în secția Pediatrie I. O activitate medicală presupune condiții hoteliere, dar mai ales echipă medicală și tehnologie avansată. În ultimii ani, acestea au fost proiectele noastre de suflet: obținerea de EKG, monitoare cardiace, spirometru, testare pentru oxid nitric, teste alergologice, ecograf Doppler Color performant. Iar proiectele secției sunt cele comune cu ale U.V.V.G. Arad.
4. Parteneriatul cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este unul de succes, în folosul arădenilor. Colaborarea se bucură de sprijinul D-voastră și al Doamnei Rector, deci se anunță un parteneriat eficient și de lungă durată. Cum vedeți acest parteneriat?
Parteneriat este un termen tehnic, prietenie și colaborare este ceea ce cred că ni se potrivește. Doamna Rector, Prof. Dr. Coralia Cotoraci ne susține în tot ceea ce vrem să întreprindem cu folos, de la baza materială, la organizarea de seminarii, conferințe, participarea la manifestări științifice. Am pășit în această Universitate la apelul Președintelui Fondator, Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, care își dorea oameni care să contribuie la acest efort extraordinar, de a crea o Facultate de Medicină. Sunt cadru universitar din 1995, fiind un produs al Universității. Bineînteles că sunt multe voci care denigrează o facultate care s-a autoinventat din visul unor oameni cu clarviziune, dar să nu uităm că 32 de ani reprezintă puțin în istoria unor universitati cu tradiție, iar comparațiile nu-și au locul.
Colaborarea secței cu universitatea vizează creșterea calității în domeniul medical, științific, de colaborare internă și internațională.
Implicarea tuturor în perioada pandemiei a fost prin articole în presa virtuală sau scrisă, cu sfaturi pentru părinți într-o perioadă de izolare, în care accesul la spital era îngreunat de frica de a contracta o boală; de proiecte comune cu Arhiepiscopia Aradului, pe linie de informare a părinților în proiectul „Familii fără frici”, în care medici și rezidenți au susținut mici prezentări cu sfaturi pentru părinți, în Biserica Arad - Centru, paroh - pr. Petru Ursulescu, perioada iunie-septembrie 2020.
Alte activități în care disciplina s-a implicat au fost: primul simpozion de vară în domeniul Pediatriei pentru medicii de familie, 26-27 iulie 2019, dar și webinarul – Serile pediatriei arădene pentru medicii de familie -martie 2021- sub egida U.V.V.G. Arad și Colegiul Medicilor.
5.Sunteți cadru didactic, în cadrul Universitatii și aș dori să abordăm subiectul catedra didactică.
Coordonez Disciplina de Pediatrie Puericultură, care a fost fondată de Dnul Profesor emerit Dr. Lazăr Dorin, căruia i se cuvin cuvinte de mulțumire, prețuire și recunoștință, pentru implicare și devotament în perioade grele, de pionierat academic. Disciplina se bazează pe 1 profesor, 2 șefi de lucrări și 5 asistenți universitari, pentru 3 linii de învățământ medical: români, francezi și englezi, Medicină anul IV și V, medicina dentară (stomatologie) anul IV.
În fiecare an, cel puțin 10 studenți aleg o lucrare de licență sub coordonarea disciplinei noastre, fapt ce ne onorează. Avem o bază de 200-250 de lucrări de licență, precum și numeroase lucrări coordonate în sesiuni științifice studențești.
Disciplina a elaborat peste 150 de lucrări științifice in extenso și în rezumat, cărți și cursuri, are participări la congrese naționale și internaționale, invitații ca lectori și proiecte sau granturi cu parteneri de elită: Universitatea din Szeged, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara etc.
Ne dorim continuarea acestor colaborări, prin organizarea unor simpozioane, work-shop-uri cu tematică diversă, de interes larg sau de nișă, cu cooptarea unor colegi din medicina naturistă- gemmoterpie, reflexoterapie, homeopatie, dar și cu teme de medicină și spiritualitate, prin invitarea unor lectori preoți, teologi și psihologi.
6.Vă rog, la finalul acestui interviu, să transmiteți un gând sau un îndemn, celor care doresc să urmeze profesia de medic, la U.V.V.G..
Dacă doriți să vă demonstrați geniul, abilitățile extraordinare, „superinteligența”, în comparație cu ceilalți și să obțineți coronița de premiant - nu sunteți pe drumul cel bun. Medicina presupune dragoste de aproape, iertare și smerenie.
Dacă doriți să vă devotați până la ultima celulă, să aveți voluptatea sacrificiului, și vă imaginați resuscitând întreaga Omenire, nu sunteți pe calea cea bună. Facultatea de Medicină de la U.V.V.G. Arad creează oameni, nu eroi sau semizei.
Dacă doriți să faceți ceva pentru voi, fiind de folos celorlalți, cu recunoștință față de Dumnezeu, fără spectacol, în respect față de cei care v-au format, sunteți destinați pentru această profesie de vocație deci, deschideți cartea de biologie și începeți să citiți. Noi suntem aici și vă așteptăm cu drag.
Și nu uitați! Nimic nu se poate face fără Dumnezeu.