Cu barca și bicicleta prin Parcul Natural Lunca Mureșului
Recent s-a încheiat a cincea ediție a proiectului desfășurat de Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, ”Cu barca și bicicleta prin Parcul Natural Lunca Mureșului”.
Proiectul a pornit de la ideea că practicarea turismului, admirarea frumuseților naturii trebuie să fie o activitate de respect, atât față de mediul înconjurător, cât și față de societate. Din observațiile presei și ale amatorilor de turism, se constată că românii în general nu cunosc noțiunea de turism ecologic. Adică nu au o educația necesară pentru practicarea acestui gen de turism.
Mormanele de gunoaie lăsate în urma unor mese luate la iarbă verde, urmele focurilor făcute în mijlocul naturii, poluarea fonică, sunt doar câteva exemple care confirmă acest lucru.
Ținând cont de aceste aspecte, organizatorii și-au propus ca scop, să educe participanții și beneficiarii proiectului, în spiritul ecoturismului, să-i facă să respecte frumusețiile naturii și să le protejeze.
Pe de altă parte s-a urmărit să se promoveze traseul nautic și cicloturistic în aria protejată a Parcului Natural Lunca Mureșului, o zonă prea puțin cunoscută și promovată în rândul amatorilor de turism de la noi din țară și străinătate.
Proiectul susținut din finanțări nerambursabile puse la dispoziție de Consiliul Județean și Centrul Cultural Județean Arad, s-a desfășurat prin parcurgerea cu ambarcațiuni de turism a traseului: Centrul de Vizitare Ceala al Parcului Natural Lunca Mureșului-Cenad, înapoierea făcându-se cu bicicletele pe ruta Sânicolaul Mare, Secusigiu, Pecica, Arad.
Pe lângă buna organizare a activității, la reușita proiectului a contribuit și toamna frumoasă, cu o vreme deosebit de bună pentru acest gen de activitate, apa Mureșului, caldă și curată, care i-a făcut pe participanți să aprecieze pe deplin această activitate deosebit de frumoasă.
Echipa de proiect crede că prin acest gen de activități, traseele din județul Arad, pot fi mai bine promovate și valorificate din punct de vedere turistic, iar în particular speră ca Parcul Natural Lunca Mureșului să devină o atracție pentru turiștii din țară și străinătate.
Responsabil de proiect,
Profesor Mihaela Chira