Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Controale la stațiile de epurare din județul Arad

În săptămâna care se încheie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat acțiuni de verificare la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile ,,Captarea, tratarea și distribuția apei precum și colectarea și epurarea apelor uzate”, cod CAEN 3600, respectiv 3700.

Controale la stațiile de epurare din județul Arad
Comentează 3

Acțiunea, de tip Campanie națională, a vizat în principal modul în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă precum și a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.

Astfel, din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, ținând seama de riscurile majore pe care le presupune specificul acestor activități, în activitățile de captare, tratare și distribuție a apei și de colectare și epurare a apelor uzate și de faptul că în ultimul timp s-au înregistrat la nivel național o serie de evenimente grave, unele urmate chiar de deces sau cu consecințe deosebite asupra sănătății și securității lucrătorilor, o astfel de acțiune era imperios necesară.

Riscurile care pot conduce la evenimente cu consecințe grave pot fi generate de echipamentele de protecție necorespunzătoare tehnologiilor folosite, utilizarea necorespunzătoare a agenților chimici periculoși, riscul de asfixiere în activitatea de curățare a bazinelor, decantoarelor, foselor, prin lipsa dotării sau a neutilizării aparaturii de detecție a noxelor. Alte riscuri pot apărea ca urmare a lucrului la temperaturi ridicate sau scăzute, risc de lovire prin cădere, răsturnare de obiecte greșit depozitate, risc de accidentare datorat căderilor de la înălțime sau risc de electrocutare.

Accent s-a pus pe verificarea existenței fișelor cu date de securitate ale substanțelor utilizate, dacă acestea cuprind condiții stricte pentru manipularea și depozitarea acestora, controlul expunerilor, măsurile de prim ajutor și de stingere a incendiilor, condiții a căror respectare de către angajatori este obligatorie.

În ceea ce privește relațiile de muncă, s-a urmărit identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și luarea măsurilor care să asigure respectarea de către angajatori și angajați a prevederilor legale.

Totodată s-a verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la timpul de muncă și timpul de odihnă, repausurile periodice, garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, respectarea repausurilor periodice, existența evidenței orelor de muncă prestate și nu în ultimul rând acordarea drepturilor salariale.

Accent a fost pus și pe informarea angajatorilor dar și a lucrătorilor, cu privire la consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care prestează muncă ,,la negru” este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu are siguranța plății salariului, plata făcându-se în funcție de disponibilitatea angajatorului.

În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, eludarea legii atrage după sine sancțiuni, într-o atare situație, amenda contravențională fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată.


Scrie un comentariu

trimite