Conferința regională a UAV dedicată stațiunii Moneasa
UAV a organizat la Moneasa, în perioada 23-26 septembrie, o conferință regională intitulată „Cooperare regională și dezvoltare durabilă”. O mare parte a conferinței a fost dedicată dezvoltării unei strategii pentru stațiunea Moneasa și a zonei nord – estice a judeţului Arad precum și a întregului județ, în context regional, european și balcanic, o perspectivă pe care Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad împreună cu Consiliul Județean Arad au stabilit-o pentru următoarea perioadă de timp. Prima acțiune în acest sens s-a derulat săptămâna trecută, când studenții UAV de la Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Design și cei de la Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului, împreună cu studenți ai universităților din țările Balcanice au început să lucreze la acest proiect desfășurat la Moneasa.
„Implicarea universităților și a specialiștilor din țările balcanice în acest proiect dedicat dezvoltării turismului în județul Arad ne onorează și, în același timp, confirmă succesul politicii de internaționalizare aplicată în universitatea noastră. Suntem o universitate europeană, deschisă spre colaborare cu țări din UE dar și cu cele din afara spațiului Uniunii Europene. Vrem să dezvoltăm aceste relații, să existe schimburi de experiență benefice ambilor parteneri” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Au fost prezente cadre didactice ale universității arădene precum și prof. Ilma Bici de la Universitatea din Tirana, Albania, expertul în turism și gastronomie tradițională, Ivana Gjorgieva, analistul economic Nedim Omerovic din Bosnia Herțegovina, jurnalistul Radoje Mijuskovic din Muntenegru și dl. Florin Groza președinte al Center for Balkan Strategies România.
„Este important pentru noi, ca și universitate, să dezvoltăm relații cu parteneri din țările balcanice. Acest proiect, organizat de această dată în stațiunea Moneasa, ne-a confirmat că putem munci împreună, că putem folosi expertiza partenerilor noștri pentru dezvoltarea turismului local . Este un proiect de anvergură pe care l-am demarat, împreună cu Consiliul Județean Arad și cu instituțiile subordonate acestuia, Centrul Cultural Județean Arad, Complexul Muzeal Arad, Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Arad, care și-au adus aportul la buna desfășurare a proiectului. Sunt convins, că această colaborare începută în urmă cu mai mulți ani, va continua și în anii următori și că rezultatele nu vor întârzia să apară, iar turismul județului Arad va fi un factor de dezvoltare al întregului județ.” a precizat conf.univ.dr. Teodor Cilan, prorector al UAV.
În cadrul conferinței au avut loc, de asemenea, întâlniri cu primari din câteva localități din județ, cu dl Corneliu Popi Morodan, primar Ghioroc, dl Valentin Bot, primar Șiria, dl Bogdan Ban primarul orașului Curtici, precum și cu președintele CCIAA, arh. Gheorghe Seculici.
Studenții au organizat mai multe ateliere legate de tema proiectului și au creionat un posibil tur turistic al județului Arad pe mai multe paliere: istoric, gastronomic, turistic, balnear și etnografic.