Comuna Almaş - realizări şi viitor sat de vacanță la Rădeşti
Denumirea latina a localitatii Almaş este ALMAs ceea ce inseamnă loc binecuvîntat,loc sacru sau mănos.
înca de la intrarea în sat dinspre Buteni se gaseste o troița sub care curge un izvor iar acolo stă scris: "Aici la intrarea in tara moților Crișeni sat ocrotit si binecuvintat de Dumnezeu, Duhul lui Iancu ne indeamna; Bea calatorule insetat Apa aceasta e ca anii. Din ea beau bucurosi Almasenii Din ea baura, cu anii si Dacii si Romanii". Faptul ca la intrarea in sat exista acea troita cu izvor ne spune ca aici locuiesc oameni credinciosi cu frica de Dumnezeu. Unicat pe Valea Crisului alb este si Teiul secular din curtea Bisericii ortodoxe din Almas monument al naturii cu o virsta de peste 250 de ani, ca si goronul lui Horea de la Tebea.Parfumul florilor te încîntă iar diametrul trunchiului este mare , nici patru bărbați nu îl pot cuprinde. Almasul este una dintre cele mai frumoase comune de pe valea Crisului Alb, bine pozitionata, a fost si in trecut un reper important pentru zona. Putini sint cei care stiu ca in anii 60-70 aici exista o Autobază de Transport Auto ( Autobaza 3 Almaș , pe acea vreme era Regiunea Crișana ) care deservea întreaga Vale a Crișului Alb, de la Halmagiu pina la Ineu si chiar Pincota, apoi clădirile și curtea au devenit depozit al armatei pina dupa 89.
Astăzi Almașul este o comună in plină dezvoltare cu majoritatea strazilor asfaltate atit in Almas cit si in celelalte sate apartinatoare comunei si aici as vrea sa punctez faptul ca primarul si vice-primarul au tinut cont cind au facut o investitie sa o faca nu numai in Almas ci si in fiecare sat pentru ca asa cum spunea primarul Teodor Avram: "Am incercat sa facem in fiecare localitate pentru ca toti oamenii din comuna contribuie cu taxe si impozite si atunci e normal ca fiecare cetatean sa beneficieze de un trai mai confortabil.Daca am asfaltat o strada in Almas acelasi lucru l-am facut si in sate. La nivel de comuna avem aductiune de apa, 28,5 km cu 700 de abonati (bransati la retea) apa ce vine de la Brazii, iar canalizare avem 8,1 km cu 170 de bransati, aici este in crestere deoarece inca se mai branseaza, pentru ca dorim apoi sa predam lucrarea la uzina de apa, si apoi bransarea va fi mai costisitoare. Tot pe acest domeniu avem un studiu de fezabilitate pentru extinderea retelei deoarece momentan este doar pe jumatate realizata, la Almas avem 4,1 km, la Cil avem 2,1 km, la Radesti avem 2 km si dorim sa ne extindem cu inca 11,1 km pentru a cuprinde toata comuna pentru ca e firesc ca cei ce au apa sa aiba si canalizare. Acest proiect il vom depune pe O.G.28 la Ministerul Dezvoltarii. Reteaua de apa este deja predata la Compania de apa iar canalizarea este inca la noi.
Avem cca 89% din stazi care sint asfaltate, in prezent avind 10,1 km. strazi asfaltate mai avind doar putin de asfaltat pe comuna, pe care in primavara le vom asfalta deoarece avem proiectul. La Joia Mare avem realizat 1,2 km si a mai ramas 0,5 km pe o strada. La Cil avem 4,12 km realizat restul de 1,7 km pentru care avem proiect si la primavara incepem asfaltarea. La Radesti avem 3,3 si tot asa urmeaza restul la primavara restul de 1.2 km, iar DC 30, Almas - Manastire, in lungime de 2,8 km urmind a fi asfaltat, o parte in lungime de 0,8 km este asfaltat iar restul este momentan pietruit. Una din cele mai importante realizari in Almas este podul rutier pe care l-am construit (localitatea fiind traversata de valea Almasului) fiind extrem de util deoarece a a scos tot traficul utilajelor agricole de pe drumul national ce traverseaza comuna, iar un al doilea pod este in lucru fiind o lucrare si mai mare care insa o vom continua la anul viitor cind ne va permite timpul. De asemenea mai avem un proiect de amenajare a unui canal colector la Cil si aici dorim sa spunem cetatenilor ca strada nr.10 se va asfalta dupa terminarea lucrarilor la canal cu utilajele. Trotuare avem aproximativ 32 km in toata comuna, pe toate strazile cel putin pe o parte a strazii ca cetatenii sa se poata deplasa in siguranta si civilizat.
Pe raza comunei avem 2 farmacii, 2 cabinete medicale umane, un dispensar veterinar, Scoala, gradinita inclusiv in cele 3 sate (ALMAS, CIL, RADESTI), urmind ca prin hotarire de consiliu infiintarea si la Joia Mare a unei gradinite, in locatia scolii. Avem 163 de elevi si 66 prescolari. Avem 4 camine culturale dotate cu toate cele necesare: bucatarie, vesela, au grup sanitar in interior, putind fi inchiriate pentru orice eveniment sau festivitate la preturi de 200 lei /zi, iar pentru pomeni este gratuit. Biserici avem 10 in comuna: ortodoxe 4 cu 1800 enoriasi, baptiste 3 cu 265 enoriasi, penticostale 3 cu 557 enoriasi.
Avem in fiecare sat amenajat cite un parc al copiilor iar in Almas avem chiar doua. La nivel de comuna avem vara inainte de Sfinta Maria tirg traditional cu expozitie de animale, parada portului popular si se inchee cu foc de artificii. Din anul 2005 am initiat pentru prima data festivalul fanfarelor un lucru unicat pe valea Crisului avind atunci 6 fanfare in comuna, fiecare sat avea fanfara, iar Almasul avea 3 inclusiv la scoala. Astazi mai avem doar 4, la biserici. De 1 Mai se sarbatoreste pe vale la Radesti atunci avind zilele Radestiului organizat cu program artistic de obicei cu formatii din comunele vecine si seara se incheeie cu foc de artificii. Iarna avem festivalul de colinzi care se tine inainte de craciun , anul acesta se va tine pe 13 decembrie.
Avem o sala de sport cu 200 de locuri fiind folosita de scoala pe timp nefavorabil, sau antrenamente la echipa de juniori, care se poate inchiria de toti doritorii. Linga sala de sport avem un stadion cu nocturna, tribuna fiind omologata. Almasul este vestit cu echipa de oina cu care participa in tara la diferite concursuri si turnee fiind sprijiniti de administratia locala. La Cil avem un teren de fotbal la intrare in localitate.
Avem o zona frumoasa pe vale la Radesti de fapt destul de cunoscuta, aici avind 18 parcele pentru vinzare, practic locuri pentru case de vacanta de cite 250 m patrati. Pina in prezent am dat 6 locuri mai avem inca 12 dar numarul parcelelor se poate dubla, pentru cei care doresc o oaza de liniste cu aer curat la poale de padure. Drumul forestier e scurt de cca 2 km. si se ajunge din DC35 CIL-RADESTI, drumul fiind asfaltat pina la iesire din Radesti. Cei ce sint interesati pot suna la Primarie sau Composesorat. Pe aceasta vale avem de 1 mai pe linga program artistic si demonstratie cu ATV-uri-ENDURO, concurs de cai de tractiune, crapat lemne, concurs cel mai bun drujbist si aplicatii ale formatiei de pompieri, avind si o formatie de pompieri voluntari in comuna. Urmeaza pregatirile de iarna cu iluminatul festiv stradal.
,,Dorim sa transmitem tuturor cetatenilor comunei Almaș , ca sarbatorile de iarnă să îi gaseasca în pace , să se bucure de nașterea d-lui Isus și pentru anul ce urmează le urăm mulți ani cu sănătate și tot ce își doresc pentru anul 2016 s-- fie realizate".