Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

COD RUTIER 2015: Amenzi usturătoare pentru şoferii care nu au cauciucuri de iarnă

Şoferii care încă nu şi-au schimbat încă cauciucurile de vară cu cele de iarnă ar fi bine să o facă, întrucât meteorologii anunţă scumbări radicale ale vremii, respectiv ninsori consistente. În cazul în care vor fi prinşi pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei, şoferii vor fi drastic sancţionaţi. 

COD RUTIER 2015: Amenzi usturătoare pentru şoferii care nu au cauciucuri de iarnă
Comentează 0

Anvelopele de iarna sunt obligatorii oricand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data din calendar, iar meteorologii anunţă ninsori consistente în nu mai puţin de 14 judeţe din ţară. 

Legea cauciucurilor de iarnă obligatorii a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2011, insa cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an incepand cu data de 1 noiembrie, deşi s-a creat o confuzie în acest sens. In propunerea legislativa din 2010 a fost mentionat intervalul 1 noiembrie - 31 martie, insa s-a renuntat la el, in conditiile in care se poate la fel de bine sa ninga in lunile octombrie sau aprilie.

Astfel, daca doriti sa faceti un drum pana la munte, unde sunt anunţate nisnosi sau într-un judeţ din cele 14 în care s-au anunţat ninsori, riscati pana la 1.600 de lei amenda.

Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.

In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate dar care nu au fost dotate cu anvelope de iarna.

Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S", „M.S.", „MS" sau „M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons".

Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești "mud" and "snow", care înseamnă "noroi (nămol)" și, respectiv, "zăpadă".

Anvelopele denumite comercial „all seasons" sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite