Primăria pregătește terenul pentru retehnologizarea CET-ului
Primăria pregătește documentația pentru viitorul CET-ului. Prin urmare, este posibil ca producția și transportul de energie termică să fie separate, urmând să existe doi operatori.
A rezultat că pentru următoarea perioadă este oportună realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică prin modalitatea gestiunii directe, astfel:
- prin intermediul operatorului aflat sub autoritatea autorității publice, societatea SC CET HIDROCARBURI SA Arad pentru prestarea serviciului de producere a energiei termice în sistem centralizat - respectiv pentru o perioada scurta, până la data de 12.09.2028 (in baza Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din Municipiul Arad nr. 73837/12.09.2023 cu durata de 5 ani), contract care urmează a fi modificat.
- prin intermediul unui serviciu public de interes local, specializat, cu personalitate juridică, înfiinţat şi organizat în subordinea Consiliului Local pentru prestarea serviciului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat – incepand din data de 01.07.2026.
Potrivit studiului întocmit, „în prezent eficiența globală a sistemului de producere, transport și distribuție este scăzută din cauza valorilor ridicate ale pierderilor reale din SACET cauzate de vechimea rețelelor termice, precum si de exploatarea și întreținerea necorespunzătoare de către operatorul serviciului. Toate acestea au condus atât la creșterea pierderilor masice de agent termic sub formă de apă fierbinte/apă caldă, dar mai ales la o creștere accentuată prin transfer termic. Situația financiară a Companiei Locale de Termoficare SC CET HIDROCARBURI SA Arad, a fost critică timp de mai mulți ani, societatea acumulând restanțe și datorii semnificative. Printre altele, pierderile mari pe rețea, creșterea abrupta a prețului gazelor naturale și a certificatelor de carbon, au condus SC. CET Hidrocarburi SA Arad la generarea de pierderi financiare care au fost susținute din bugetul local.
Având în vedere că axele de finanțare investiționale sunt direcționate în special spre UAT-uri ca furnizori de servicii publice pentru populație și faptul că unele axe de finanțare prevăd ca și condiție de accesare a fondurilor de modernizare/retehnologizare a sistemului de transport și distribuție ca, activitatea de producere a energiei termice să fie separată de activitatea de transport și distribuție condiții ce duc la observația că SC. CET Hidrocarburi Arad SA SC CET HIDROCARBURI SA nu are nici o posibilitate de a atrage finanțare și de a realiza investițiile necesare pentru creșterea performanței sistemului centralizat de termoficare din fonduri europene sau naționale. Entitatea care poate face investiții în SACET, cu sau fără atragerea unor finanțări din fonduri europene sau naționale, este Consiliul Local al Municipiului Arad.
Luând în considerare intenția Municipiului Arad de a furniza în continuare serviciul public de alimentare cu energie termică în condiții de eficiență energetică și financiară, precum și faptul că activitatea operatorului SC. CET HIDROCARBURI SA ar fi nesustenabilă financiar fără susținerea Consiliului Local Municipal și ca urmare nu poate dispune de finanțări nerambursabile care să permită realizarea unor astfel investițiile necesare pentru creșterea performanței sistemului centralizat de termoficare”.
Până în 2021 sistemul de încălzire centralizată din Arad a avut două surse de producție de energie termică, CET Arad (CET-L) și CET Hidrocarburi (CET-H), care au funcționat interconectate prin conducta de furnizare DN 900. Traseul conductei de interconectare trece în principal pe terenuri private, ceea ce creează nemulțumiri. Centrala de termoficare CET-L a fost administrată de Societatea Comercială „Centrala Electrică de Termoficare Arad”, o societate pe acțiuni înființată în luna aprilie 2002 sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad, care a gestionat în concesiune fosta Sucursală a Centralei Electrice Arad de la S.C. Termoelectrica S.A. București, pe baza H.G. 105/2002. Aceasta a produs energie electrică și energie termică. Centrala electrică de termoficare CET Arad, localizată în nordul municipiului Arad, a fost proiectată să funcționeze pe combustibil solid (cărbune brun, lignit), având ca suport de flacără gazul natural. Din anul 2015 această centrală a funcționat doar pe gaz natural. În sezonul de încălzire 2018/2019, centrala electrică de termoficare CET Arad și-a sistat temporar activitatea, trecând printr-un proces de insolvență. Producția a fost reluată în sezonul 2019/2020. În anul 2022, în urma neconfirmării niciun plan de reorganizare în urma deciziei Adunării Generale a Creditorilor de valorificare prin vânzare a activelor, cumulat cu adjudecare prin licitație de către administratorul judiciar, instanța a decis să admită falimentul societății. Activele au fost preluate prin contractual de vânzare cumpărare de către SC AOT ENERGY SRL.
CET Hidrocarburi
Centrala de termoficare CET Hidrocarburi Arad (CET - H), este o societate pe acțiuni care are ca și acționar unic Consiliul Local al Municipiului Arad și este localizată în municipiul Arad. CET - H funcționează în prezent cu două cazane pe apă fierbinte (116 MW fiecare) - unul în funcțiune și unul de rezervă.
Până în sezonul de încălzire (2018/2019) SC CET Hidrocarburi producea energie termică doar vara, în timp ce iama prelua energie termică de la SC CET Arad SA și asigura acoperirea încărcării maxime în sezonul de iarnă. Din octombrie 2018 până în decembrie 2019, SC CET Hidrocarburi SA a fost singurul producător de căldură pentru sistemul de termoficare al orașului Arad asigurând furnizarea de căldură și apă caldă populației, instituțiilor bugetare și altor consumatori. În același timp, SC CET Hidrocarburi SA este operatorul serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, sens în care societatea furnizează căldură și apă caldă prin sistemul de termoficare către toți consumatorii conectați la SACET și administrează rețeaua de transport și distribuție a agentului termic din Municipiul Arad. În baza contractul de delegare prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică CET Hidrocarburi SA Arad gestionează: - Sursele de producere a ET - Rețele termice primare de transport (magistrale); Lungime traseu de cca 57,6 km - Rețele termice secundare; Lungime traseu de cca 92,70 km Reabilitate în proporție de 18,34% - 41 PT-uri (puncte termice); - 90 MT-uri (module termice).