Centrul de Transfuzie Sanguină va fi deschis sâmbătă 27 martie; donatorii sunt aşteptaţi să se programeze
Având în vedere că în mod normal Centrul de Transfuzie Sanguină este deschis doar în cursul săptămânii, sunt arădeni care ar dori să doneze sânge, însă nu îşi pot permite să lipsească de la muncă. În aceste condiţii, periodic, angajaţii Centrului merg la serviciu şi sâmbăta.
Astfel, sâmbătă 27 martie, Centrul de Transfuzie Sanguină va fi deschis. Donatorii care vor să vină însă în acea zi sunt rugaţi să sune în prealabil la numărul de telefon 0357809112, pentru a se programa.
Nu oricine poate fi donator
În cele ce urmează vă prezentăm ce condiţii trebuie să îndeplinească un donator pentru a-şi putea... da sângele.
„Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.
Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
- greutate peste 50 kg;
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
- să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
- să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, să treacă 2 luni dacă ați fost la stomatolog.
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:
- hepatită (de orice tip);
- TBC;
- Sifilis;
- malarie;
- epilepsie şi alte boli neurologice;
- boli psihice;
- bruceloză;
- ulcer;
- diabet zaharat;
- boli de inimă;
- boli de piele: psoriazis, vitiligo;
- miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
- cancer.
Înainte de a dona:
Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu fumaţi înainte şi după donare cu o oră. De asemenea veniti la donare, odihnit şi nu după o noapte pierdută la serviciu sau în faţa calculatorului!
Criterii de excludere permanentă:
- afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.
Criterii de excludere temporara: boli infecţioase (gripă , infectii bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.
Criterii suplimentare de excludere pentru donatorii de componente sanguine prin afereză; rombocite < 200000/mmc; pat vascular necorespunzător; hipocalcemie; tratament cu antiagregante plachetare în ultimele 7 zile, corticosteroizi, anticoagulante.
Bărbații pot dona o dată la 2 luni și jumătate iar femeile o dată la 3 luni”, după cum se arată pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Arad.
Sursa foto: Facebook Centrul de Transfuzie Sanguină Arad