Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Celebrul violoncelist László Fenyö revine la Arad, cu un program cameral extraordinar

Celebrul violoncelist László Fenyö revine la Arad, cu un program cameral extraordinar
Comentează 0

După senzaţionalele sale apariţii concertistice din 2008 şi 2009, violoncelistul László Fenyö se întoarce la Arad cu un program cameral, care îi pune în valoare personalitatea artistică, tehnica uluitoare şi adaptabilitatea impresionantă la stiluri şi epoci muzicale.

În Sala Cercului Militar, în seara de 23 iunie 2016, cu începere de la ora 19.00, noua întâlnire cu László Fenyö completează în lista de prime audiţii ale Filarmonicii, partituri de Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms şi Dimitri Şostakovici, titluri de o dificultate extremă, care traduse prin extraordinara muzicalitate a violoncelistului se detaşează de audiţia comună şi de experienţa unui repertoriu frecvent asimilat. 7 Variaţiuni în mi bemol major pentru violoncel şi pian de Ludwig van Beethoven, scrise în anul 1801 pe o temă din Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart îl redescoperă pe genialul clasic într-un exerciţiu de compoziţie, în care se ataşează de multiple posibilităţi de ordin ritmic, melodic sau de caracter, pe care i le pune la dispoziţie una dintre cele mai convenţionale tipare ale timpului.

Programul continuă cu două dintre marile sonate ale literaturii pentru violoncel şi pian, Sonata în mi minor op.38 de Johannes Brahms, scrisă în 1865, la Viena, un omagiu adus instrumentului ale cărui sonorităţi calde par a fi în deplină concordanţă cu lumea sonoră a marelui romantic şi Sonata în re minor op.40 de Dimitri Şostakovici, partitură realizată în 1934, la Sankt Petersburg, care oscilează de la o extremă stilistică şi emoţională la alta, oglindind un limbaj muzical extrem de personal, de o forţă şi frumuseţe inegalabilă.

László Fenyö se bucură în această seară de recital de suportul pianistic al Roxanei Ardeleanu, cea care i-a fost alături de-a lungul celor opt ediţii ale claselor de  măiestrie  susţinute de violoncelist la Timişoara şi în programele “demonstrative”, însoţitoare ale cursurilor.

 

Portret - László Fenyö

 

În ierarhia Concursului internaţional Pablo Casals, László Fenyö a întrunit în 2004 unanimitatea voturilor de juriu.  Cariera mondială a violoncelistului a fost lansată în contextul prestigioasei competiţii, unde i-au fost atribuite prima poziţie şi premiul pentru interpretarea unei lucrări dedicate evenimentului: Variaţiunile de Graciane Finzi.

Violoncelistul a urmat cursurile Academiei de Muzică Franz Liszt  din Budapesta   şi  şi-a desăvârşit performanţele insutrumentale la Lübeck, sub competenţa  lui David Geringas. Au urmat stagii de perfecţionare la cursurile îndrumate de Miklos Perenyi, Siegfried Palm şi Bernard Greenhouse, intercalate cu participări la  competiţii de interes naţional sau internaţional.

Premiul I la Concursul de violoncel de la Budapesta  a fost urmat de premiul special Pierre Fournier  de la Geneva, iar la Kronberg, aşa numita “capitală mondială a violoncelului” a reuşit să se afirme încă odată în faţa unor personalităţi ilustre: Mstislav Rostropovich, Natalja Gutman şi Kurt Masur.

László Fenyö este prim violoncelistul orchestrei Radiodifuziunii din Frankfurt. Este invitat permanent al celor mai importante scene de concert din Europa, SUA, China şi Israel şi participă la cele mai mari festivaluri, precum Pablo Casals (Prada)  sau Schlesswig Holstein.

În ultimii ani a concertat în locaţii precum Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra sau Gasteig din München. A cântat acompaniat de orchestre precum Orchestra simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra Radio din Frankfurt, Orchestra Beethoven din Bonn, Staatskapelle Weimar, Filarmonica Hungarica, Orchestra Metropolitană din Lisabona, Orchestra Simfonică din Lancaster, Orchestra Filarmonicii din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Bogota, Orchestra Filarmonicii din Sofia şi Sinfonietta din Cracovia. A apărut de mai multe ori pe scenă sub bagheta dirijorului Krzysztof Penderecki. În Ungaria, László Fenyő este unul dintre cei mai apreciaţi solişti, performanţele lui  - recitaluri solo, concerte de muzică de cameră şi concerte cu orchestra  - sunt transmise în direct şi înregistrate de Radiodifuziunea Maghiară. A cântat cu majoritatea orchestrelor ungare şi dirijorii acestora,  în 2005 a primit înalta distincţie Premiul Franz Liszt, acordat de Ministerul Culturii din Ungaria, iar trei ani mai târziu a câştigat premiul Junior Prima.

În ultimii ani, violoncelistul şi-a îndreptat tot mai mult atenţia spre cariera didactică. Predă cursuri de măiestrie în toată lumea, iar în prezent este profesor la Musikhochschule Karlsruhe - Germania.

În 2007 Fenyő László a lansat două CD-uri: unul cu muzică de cameră, acompaniat de  pianistul Oleg Poliansky şi  produs de Aulos/Musikado, iar al doilea care cuprinde Concertul  în re major pentru violoncel şi orchestră de Joseph Haydn şi Concertul nr. 1 de Dimitri  Sostakovici, realizat în colaborare cu Orchestra Radio  din Frankfurt, sub conducerea lui Grant Llewellyn şi produs de hr-musik.

Fenyő László cântă pe un violoncel realizat de Matteo Goffriller în 1695

 

Portret - Roxana Ardeleanu

 

Născută la Baia Mare, Roxana Ardeleanu a început studiul pianului la Şcoala Generală nr. 20 cu program suplimentar de muzică din localitate, la clasa prof. Magdalena Cardoş, urmând apoi studiile liceale la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, la clasa prof. Monica Noveanu. Studiile universitare le-a desfăşurat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea pian, la clasa prof. univ. dr. Ninuca Oşanu Pop, iar muzică de cameră, la clasa prof. Ferdinand Weiss. Pregătirea universitară a continuat-o la Facultatea de muzică din Timişoara, la clasa prof. univ. dr. Felicia Stancovici, unde a susţinut şi examenul de licenţă. Activitatea profesională cuprinde numeroase recitaluri solo, de muzică de cameră şi concerte cu orchestra, pe care le-a susţinut în ţară şi în străinătate, începând din anii de liceu şi până în prezent. A făcut parte din trio Triade, cu care a desfăşurat o bogată activitate concertistică. În anul 2002 a înregistrat un CD la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, cu titlul „Das Klavier. Instrument der Virtuosen”, alături de Toomas Vana – pian şi Europe Festival Orchestra, dirijor Walter Hilgers, produs de Kreuz Plus Musik. Începând din anul 1995, colaborează cu orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara, în concerte de stagiune şi în turnee internaţionale. A asigurat acompaniamentul la 8 ediţii ale clasei de măiestrie îndrumate de Fenyő László şi a susţinut la fiecare ediţie recitaluri alături de violoncelist, în Timişoara şi Sânnicolau Mare. Este cadru universitar titular al Facultăţii de Muzică din Timişoara începând din 1997, în prezent ocupând funcţia de lector universitar doctor. Începând din anul 2015 colaborează cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely şi cu Teatrul German de Stat din Timişoara, la spectacolele Hair, Moliendo Café, Die Fuchsiade, Cabaret şi Biedermann und die Brandstifter.

 

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite