Ce spune europarlamentarul Gheorghe Falcă despre posibilitatea ca Iohannis să devină președinte al Consiliului European
Liberalii discută, zilele acestea, despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să demisioneze după alegerile europarlamentare din vară, pentru a prelua funcția de președinte al Consiliului European, care va fi părăsită de belgianul Charles Michel, pentru un loc în legislativul UE. În cazul în care Iohannis va părăsi Palatul Cotroceni, Nicolae Ciucă, președintele PNL va deveni președinte interimar, în calitate de președinte al Senatului.
Europarlamentarul arădean Gheorghe Falcă a declarat pentru RFI că în momentul de față se fac tatonări, numele lui Iohannis fiind luat în considerare pentru poziția de președinte al Consiliului European ca urmare a bunelor relații pe care le are cu cancelariile europene.
„În primul rând trebuie să spunem că președintele Klaus Iohannis este un om apreciat la Bruxelles, are relații foarte bune cu cancelariile europene. Lucrul acesta ni l-a dovedit în momentul în care a negociat 80 de miliarde de euro pentru România. Gândiți-vă că România nu a avut niciodată astfel de sume la dispoziție pentru modernizare. Am reușit să luăm din bugetul Uniunii Europene 2021-2027 și din PNRR 2021-2026 o astfel de sumă care este impresionantă și care va produce schimbări majore pentru România.
România este țara care a primit în PNRR bani pentru a-și realiza autostrăzile. Este singura țară care a reușit prin negocierile președintelui Iohannis să obțină astfel de bani și putem spune că astfel România lucrează la peste 750 kilometri de autostradă. Este un lucru extrem de bun pentru România, care va schimba viața viața multor români, în special de Sudul și Nord-Estul României”, a declarat Falcă.
„Un punct maxim în relația cu Europa”
Acesta a ținut să precizeze că rezultatul alegerilor europarlamentare de anul acesta contează foarte mult, pentru că se încearcă pentru Klaus Iohannis nu obținerea unui mandat de cinci luni, ci a unui mandat pe cinci ani de zile. „Dar contează foarte mult și alegerile europarlamentare. Din ce știm noi, negocierile se vor face întotdeauna după votul pentru Parlamentul European, dar până atunci, normal, se fac tatonări, se fac calcule, și ce este important este faptul că Partidul Popular European, adică creștin-democrații europeni, de unde face parte și Partidul Național Liberal și unde este angrenat și președintele Klaus Iohannis, va fi partidul care va avea cele mai multe voturi în Parlamentul European 2024-2029. Conform sondajelor, suntem pe primul loc în Germania, pe primul loc în Spania, suntem pe locul doi în Polonia, Italia, Franța și România, adică în primele șase țări, Partidul Popular European stă foarte bine și sperăm ca împreună cu socialiștii europeni să facem o majoritate. În momentul în care vom face o majoritate cu socialiștii europeni, cele două partide o să își împartă cele patru funcții, adică președintele Comisiei, președintele Consiliului, președintele Parlamentului și Banca Centrală Europeană. Atunci, oportunitate ca România să poată obțină această funcție este o oportunitate foarte mare, are legătură, așa cum am spus, cu credibilitate și aprecierea pe care o are Klaus Iohannis la nivel european și în acel moment putem spune că România atinge un punct maxim în relația cu Europa, petru că vreau să știți, niciodată n-am fost țară de mâna a doua. În momentul în care România a obținut la Bruxelles comisar pe Agricultură, cu cel mare buget, comisar pe Dezvoltare Regională, cu al doilea cel mai mare buget european, acum avem comisar pe Transporturi, ceea ce strategic am solicitat strategic, pentru că am fost interesați să ne modernizăm infrastructura de autostrăzi, de cale ferată și de porturi, lucruri care se întâmplă astăzi”, a mai încheat Falcă.
Foto: Arhiva