Ce şcoli din municipiu se unesc; cu doi consilieri care nu au putut participa la vot, noua reţea şcolară a trecut de CLM
A fost o şedinţă de Consiliul Local Municipal cu mulţi participanţi din rândul profesorilor şi cu multe luări de cuvânt, având în vedere că unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a vizat modificarea unei hotărâri cu privire la reţeaua şcolară. După dispute aprige, proiectul a trecut cu 11 voturi pentru (nouă din partea consilierilor PNL şi două din partea UDMR), două abţineri (PMP) şi opt împotrivă (şase – USR şi două PSD). Asta în condiţiile în care consilierii Csilla Aur şi Codrin Vlad Dacian nu au putut participa la vot având în vedere că au fost sau sunt în relaţii contractuale cu şcolile care urmau să intre în reorganizare.
Dar despre ce este vorba în proiectul cu pricina? Autorităţile au propus fuziunea prin contopire a Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” cu Liceul Tehnologic de Construcţii şi Protecţia Mediului şi cu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă", urmând să se înfiinţeze o nouă unitate cu personalitate juridică intitulată Liceul Electromecanic de Construcții și Protecția Mediului Arad. De asemenea s-a propus fuziunea prin absorbţie a Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan" ca unitate absorbită de către Liceul Tehnologic „Francisc Neuman" Arad, ca unitate absorbantă. În plus, Școala Gimnazială „Frații Neuman" Arad, devine unitate arondată la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu" Arad. Urmează ca la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu" să fie arondate și Grădiniţa cu Program Normal nr. 7 și Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 8 Arad, unități fără personalitate juridică, în prezent arondate la Liceul cu Program Sportiv Arad.
Discuţii încă înainte de votarea ordinii de zi
Discuţiile au început încă înainte de votarea ordinii de zi, aleşii USR şi ai PMP cerând retragerea proiectului de pe ordinea de zi. Având în vedere că iniţiatorul, în speţă primarul Călin Bibarţ, a refuzat să facă acest lucru şi că nu s-au întrunit condiţiile legale pentru ca propunerea să fie retrasă, ordinea de zi a rămas neschimbată şi votată apoi în unanimitate, la intervenţia primarului Bibarţ. „Am fost cât se poate de clar, cel puţin pentru o perioadă de un an toată lumea rămâne pe loc, nu pleacă nimeni nicăieri. Suntem însă condiţionaţi să luăm o hotărâre până la sfârşitul lunii aprilie. Suntem la a nu ştiu câta încercare de modificare. Am propus acum o variantă de mijloc, pentru a face partea strict juridică, apoi se vor face investiţii şi se va trece la faza efectivă, de teren”, a spus primarul.
Pauză de consultări
Având în vedere că era vorba despre un proiect de natură să provoace discuţii, a fost plasat strategic aproape de sfârşitul ordinii de zi. Astfel, aproape toate proiectele au fost votate în unanimitate, iar Antonela Naaji a fost desemnată să reprezinte interesele municipiului la SC Recons SA cu 12 voturi pentru. Înainte de punctul... culminant al şedinţei, primarul Călin Bibarţ a cerut o pauză de câteva minute pentru consultări cu liderii de grup, consultări după care toată lumea a revenit în sala de şedinţă şi au început dezbaterile. Au vorbit directorii unităţilor de învăţământ vizate pentru reorganizare, Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, Marius Gondor, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, consilierii Cosmin Buruc (PSD), Codrin Dacian Vlad (USR) şi primarul Călin Bibarţ.
Liiceanu şi încremenirea în proiect
Dacă directorii care au luat cuvântul şi liderul de sindicat au încercat să aducă argumente în vederea păstrării actualului sistem de organizare sau pentru o amânare a modificărilor propuse, dacă consilierii USR şi PSD au fost pe aceeaşi lungime de undă, Gondor şi Bibarţ au vorbit despre necesitatea de a face unele schimbări, în condiţiile în care acestea se impun de mult timp. „Gabriel Liiceanu definea prostia ca încremenirea în proiect. Suntem aici pentru a vota mişcarea lucrurilor înainte sau pentru încremenirea în proiect. Aş vrea să îi întreb pe domnii directori care este procentul obţinut la examenul de bacalaureat în ultimii ani, care este eficienţa pregătirii practice. Constatăm că de fapt apărăm locurile de muncă, locaţia în care stăm şi în care ne simţim bine. Cred că în fiecare domeniu de activitate contează de fapt beneficiarul direct, adică elevul şi societatea arădeană. În votul dumneavoastră de astăzi stă începerea unui proiect de constituire a două unităţi de învăţământ tehnologic, care vor îngloba toate clădirile unităţilor componente, planurile de şcolarizare vor consta în suma planurilor de şcolarizare a unităţilor componente, la noua construcţie vor participa toţi profesorii”, a spus Gondor. La rândul său, primarul Bibarţ a ţinut să menţioneze că bugetul municipiului plăteşte zi de zi şi lună de lună pentru întreţinerea unor clădiri, în condiţiile în care „costul per elev nu acoperă nici jumătate din necesar” şi i-a asigurat pe profesorii prezenţi la şedinţă că nu vor avea loc bulversări ale sistemului de învăţământ. „În urma votului de astăzi, nu se atinge nimeni de nici o clădire, vor urma alocări bugetare pentru reabilitarea clădirilor. Am promis că nu există niciun pericol să se bulverseze ceva de mâine, în afară de câteva posturi călduţe de conducere”, a încheiat primarul.
Final de şedinţă cu rugăciune
Mai trebuie spus că la finalul şedinţei, Cristian Galea a ţinut să vorbească câteva minute despre semnificaţia Săptămânii Patimilor şi să rostească „Tatăl nostru” împreună cu toţi cei prezenţi la şedinţă.