Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce putem face fiecare dintre noi să avem facturi mai mici la curent şi gaze naturale

Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale au dus la o scumpiri masive ale gazului şi curentului electric, cu toate că gradul de dependenţă al României de importurile din Rusia este unul destul de scăzut. „Băieţii deştepţi” din energie, cum îi numea fostul preşedinte Traian Băsescu, au profitat însă din plin, atât traderii, cât şi producătorii şi furnizorii făcând profituri imense.

Ce putem face fiecare dintre noi să avem facturi mai mici la curent şi gaze naturale
Comentează 3

Astfel, un prim pas pentru a avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze naturale ar fi să apelăm la nişte băieţi care nu sunt chiar atât de deştepţi şi care îşi furnizează marfa la preţuri ceva mai mici decât confraţii lor. Pentru a vedea care sunt aceştia, consumatorii pot accesa site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), https://www.anre.ro/, unde există o aplicaţie denumită comparator de preţuri. Accesând https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife, puteţi vedea ce oferte au furnizorii de energie electrică care sunt în momentul acesta pe piaţă şi puteţi renunţa la contractul cu actualul furnizor în condiţiile în care constataţi că acesta din urmă are preţurile prea mari.

Accesând https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, puteţi compara ofertele furnizorilor de gaz şi alege apoi cea mai bună variantă pentru dumneavoastră.

Recomandări pentru economisire

Pe de altă parte, potrivit adevărul.ro, specialiştii în energie vin cu mai multe recomandări pentru economisire:

  • înlocuiți toate becurile, atât cele cu incandescență, cât și cele tip halogen, cu becuri LED de calitate;
  • de fiecare dată când plecați dintr-o încăpere, stingeți lumina;
  •  în spațiile nefolosite temporar setați termostatul la 15-17 grade Celsius;
  • setați termostatul sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care erați obișnuiți;
  • înlocuiți electrocasnicele vechi cu modele de ultimă generație care au un consum de curent mult mai mic, au mod de funcționare ECO și unele sunt chiar programabile;
  • nu folosiți simultan cei mai mari consumatori din incintă;
  • scoateți din priză toate aparatele pe care nu le folosiți pentru că potrivit specialiştilor, electrocasnicele consumă aproximativ 30% din energia folosită pentru funcționare;
  • solicitați montarea de contoare inteligente pentru electricitate, gaz, dar și pentru apă de către companiile de furnizare, dacă nu aveți încă. Aceste modele au o mare acuratețe în măsurarea consumului, sunt fiabile și, datorită citirii la distanță în perioada recomandată, vi se vor factura consumurile reale, nu estimate;
  • montați baterii cu aeratoare pentru economie la apa caldă menajeră (dar și pentru economii importante de apă);
  • setați temperatura apei calde la maximum 50-55 grade Celsius.
  • reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și non-rezidențiale pot duce la o economie de până la 30% la facturile de utilități;
  • optați pentru tâmplărie termopan de calitate, cu triplu vitraj, astfel vor fi mult diminuate pierderile de căldură.
  •  Luați în calcul investițiile pe termen lung în panouri fotovoltaice/pompe de căldură.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite

3 Comentarii

  1. Eori 04 Feb 2025 10:23
    Cea Mai Bună Încălzire Este" Încălzirea Electrică: https://mediagalaxy.ro/radiatoare-convectoare/cpl/filtru/order/price/dir/asc/ https://mediagalaxy.ro/calorifere-electrice/cpl/filtru/order/price/dir/asc/ Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
    raspunde
  2. Badea Gruia 06 Oct 2022 23:22
    Apoi dragii mei, mai sunt niste opțîuni. Una ar și, sa me'm tāți pă Lunā. Alta ar și sa tăiem copașii gin oraș șî sa fașem.foc pe balcon să gătim. Pentru încălzire putem scoate parchetul din case și să.l aprindem in mijlocul camerei sau în caz că nu aveți parchet, sā gāsāștie in instituțiile publice, care oricum nu-l folosāsc că acolo dorm tāți. Io as recomanda și cumpărarea unui porc pe care să-l țineți în baie. Pe balcon sa se crească cartofi.
    raspunde
    • Eori 04 Feb 2025 10:23
      Cea Mai Bună Încălzire Este" Încălzirea Electrică: https://mediagalaxy.ro/radiatoare-convectoare/cpl/filtru/order/price/dir/asc/ https://mediagalaxy.ro/calorifere-electrice/cpl/filtru/order/price/dir/asc/ Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
      raspunde

trimite