Ce jucării primeau copiii în comunism, de la Mos Gerilă
Cadourile pe care le primeau copiii de la Moş Crăciun în perioada comunismului nu seamănă, nici pe departe, cu cele pe care le găsesc cei mici sub brad, în zilele noastre.
Deşi sărbătorile de iarnă erau marcate, în perioada comunismului, de restricţiile impuse de regimul lui Ceauşescu, părinţii găseau mereu metode de a le aduce zâmbetul pe buze copiilor lor. Jucăriile pe care le primeau atunci cei mici, de la Moş Gerilă (devenit, după 1990, Moş Crăciun), erau, de cele mai multe ori, păpuşi din plastic, în cazul fetiţelor, sau macarale şi soldăţei în cazul băieţilor.
Părinţii făceau însă adevărate eforturi pentru a le cumpăra şi pe acestea sau le procurau, de multe ori, pe sub mână, cu săptămâni înainte de sărbători.
Nici bradul de Crăciun nu era la fel de împodobit ca cel pe care îl au, în aceste zile, românii în case. Oamenii scoteau din cutii bradul artificial transmis generații la rând, globurile fragile, din sticlă fină, sensibilă la atingere, dar teribil de fumoase așa poleite cu praf strălucitor care, deși se scutura de la an la an, părea că nu se termină niciodată. Bomboanele de pom, învelite în staniol, se terminau, în multe case, înainte de Anul Nou, dată fiind cantitatea mică ce era pusă spre vânzare, în magazine.
Cu toate acestea, Crăciunul era, şi atunci, mare motiv de bucurie pentru copii. Ca şi acum, cei mici aşteptau cu nerăbdare venirea Moşului şi împodobirea bradului, iar această sărbătoare era, şi atunci, prilej de a petrece în familie, cu cei dragi.
Jucăriile aduse de Moş Gerilă par insignifiante, comparativ cu cele pe care le primesc cei mici în zilele noastre. De la gadget-uri de fiţe, până la păpuşi-personaje din animaţii celebre şi maşini de lux în miniatură, părinţii cheltuie, în perioada sărbătorilor, sute de lei pentru cadourile de Crăciun.
Iată cum arătau jucăriile în perioada lui Ceauşescu şi ce obiecte de sărbătoare se găseau în casele românilor.
Sursa libertatea.ro