CÂȚI CA NOI .....ÎNTR-O URZEALĂ DE CUVINTE CU FIR DE FIOR ..LIRIC
O altă Întâmplare literar-culturală, s-a petrecut recent, în Sala Concordia a Bibliotecii Județene, împlinind
ca un corolar-floral, de Florar, o dorință mai veche a Ligii Scriitorilor , Filiala *Ioan Slavici* Arad, și anume, lansarea Antologiei*Urzeala cuvintelor*, coord.Lucia Bibarț, Voichița Macovei și Eugenia Ponta Pete și editată de Fundația Ioan Slavici Arad..
Volumul este urzit în peste 200 de file de carte, coperta și tehnoredactarea sunt semnate de artisul plastic Viorel Simulov, iar Cuvântul de Întâmpinare vine din partea președintelui arădean al Ligii scriitorilor, prof.Lucia Bibarț.
Noua apariție editorială este structurată pe două segmente, și anume-Creatori ai ligii
și Invitații filialei, asta în condițiile în care , timide fiind unele încercări, ori de a scrie ori de a deveni membri cu drepturi depline ai filialei arădene, reținerile le-au aparținut fiecărora.
Lansarea propriu-zisă, văzută ca o sărbătoare de botez , a fost moderată de Lucia Bibarț,daei insăși semnatar , iar prezentarea volumului le-a aparținut domnilor ILICA, prof.Valeriu Ilica și prof.univ.dr.Anton Ilica.
Ample, pertinente și comprehensive, excursurile au cuprins referiri, pe cât de nonșalante ,pe atât de îndrumătoare, la felul în care se scrie, se consumă, se gustă azi, o poezie sau o proză, cu iz de har, crez, dar, talent sau cu..... prețiozitate, stil, uneori încrezut , alteori eminescian de violent.Căci, pe bună dreptate nimeni nu ne putem număra , pretinde sau enumera, precum puii de cloșcă, scriitori- poeți ori romancieri... la o vârstă a momentului când mai avem a citi ..nu a ne inspira din buletine ..expirate!
Pe raftul bibliotecii din noi, ar trebui să ne regăsim noi pe noi însine, apoi să respirăm un C-de la Creație, un E-de la Expresie sau Expresivitate, apoi să ne gândim , ce și cum, cât vom cântări și cu ce greutăți -unelte sau note de la cititori , vom fi priviți și mai apoi să ne întrebăm firesc ..dacă E ușor a scrie versuri???!!!
O reușită și o serată la care s-au adunat iubitori întru frumos, mai toate grupările literare al bătrânului oraș de pe Mureș,dar tânăr prin elocința vorbitorilor și elita selectei prezențe.
Căci, nu-i așa..... Si Coloneii spun lucruri frumoase?
Un alb trandafir avea să ne tulbure, frumos, emoțiile trăirile, interzisele iubiri sau presupusele invidii care, dacă vor veni, le vom primi!
Cartea, cuprinde nu numai beletristică, proză sau poezie ci și spirituale exprimări, poate și imaginare scrisori ori dialoguri, poate și scrisul în grai care nu e pe cale de dispariție, toate tocmai pentru a lărgi sfera încercărilor și a da curs- exemplu și altora sau curaj unora sau impuls literar, doar acelora care bat, la porțile afirmării .
Au asistat la prezentarea cărții nume mari și valori arădene, gen.mr.Ionel Heredea,col Horea .Gana, actorul Valentin Voicilă, prof.Eugeniu Criste, Sava Sifora de la Asociația Hora-Viena, colectionar Puiu Valea, Dacian Don, de la Cplm, Bace Toghiere,eseist Anca Giura, bibliotecarul N.N.Horia , proaspăt premiatul Ligii la Cluj,prof.Virgiliu Bradin, Camelia Chifor, autor piese de teatru, scriitorii I.V.Marcu și Butunoi Constantin, Natalia Micalona de la Tu, carte deschisă, studenta Geanina Iovănescu, alți premianți arădeni ai Unifero -2015 , și nu în ultimul rând fondatorul și mentorul Ligii arădene, publicistul Emil Șimăndan căruia i-am dărui , metaforic, dac-ar primi, primul nostru volum antologic.
Momentele în care s-a dat glas, unor pasaje cu lecturi din carte, au fost susținute de Natașa Valentina Roman, Eugenia Ponta Pete, Baci Ghiuri prin Ioan Alexandru Ardelean , Lucia Bibarț.
Nouă, ne-a revenit sublimul- superbul- splendidul moment de a săruta petale de alb trandafir cam câți semnatari are proaspăta carte..în semn de umilință și recunoștință față de Măria Sa -Autorul care nu e totuna cu Scriitorul ...mai avem ...dar drumul este, pe cât de pietros, pe-atât de frumos și gânditor ca o Frunte de Poet!
Și totuși....
Rămân...aleatoriu
selectiv
Peisaj la moartea zăpezii
Crâmpeie de viață
Cu gândurile
Batalioane arădene la Timișoara
Bace Toghiere și cimpoiu
Și noi te iubim, Valentin Voicilă!
Viața ca o artă
Signora de Banat
Tăcerea pământului
Opera lui Ioan Slavici în viziune cinematografică
Iconostas
Poemul din ochii tăi
În numele tău
Albastre
Despre iubiri și alte fantezii
și au fost și altele
și vor mai fi
dacă s-ar mai povesti și s-ar mai
rosti
cum s-a și rostit- recitat-aplaudat, ceea ce facem și noi acum
Drum bun!
Rodica Florica R.CÂNDEA