Căpitanul primei echipe private de fotbal din România a fost arădean
Bineînțeles că este vorba despre perioada ce a urmat după Revoluție. Acesta a fost Adrian Butunoi, fundaș stânga al echipei Romvest Arad.
Mai precis în perioada 1992 -1996, în Arad, trei oameni de afaceri, Marin Lupaș, Ioan Ienciu și Ionuț Burta au pus bazele unei echipe de copii , pe care au denumit-o Romvest, antrenorul ales ca să se ocupe de ea fiind Francisc Tisza. ” Un rol important în trecerea echipei antrenate de nea Feri la statutul de privat l-a avut și actualul om de afaceri Vasile Arman, pe atunci jucător la Strungul Arad. Așa am reușit noi să facem antrenamente pe fosta bază sportivă , ocupată acum de ineficientul Mall Galeria”, ne spune căpitanul Adrian Butunoi.
” Nu prea știam noi atunci ce înseamnă mediu privat la o echipă, dar sub îndrumarea antrenorului Francisc Tisza , programul de antrenamente devenise unul modern, cu două antrenamente zilnic, cu două cantonamente , unul iarna celălalt vara, cu părinții după noi oriunde ne duceam: antrenamente, meciuri, cantonamente. Deci eram ” în priză ” mereu. Lângă tripleta Lupaș, Ienciu și Burta s-a alăturat puțin mai târziu, omul de afaceri italian, Angello Gandolfi. Prin venirea acestuia lângă echipă, clubul Romvest a câștgat enorm. Am primit seturi de echipamente noi, am beneficiat de perioade de pregătire, cu meciuri de verificare în Italia, toate acestea ducând nu numai la pregătirea fotbalistică prorpiu-zisă a noastră, ci și la formarea unei educații morale a fiecăruia”, a continuat căpitanul.
- Cum ai ajuns căpitan al echipei, Adi?
- Probabil că nea Feri a văzut în mine un om potrivit pentru această ” funcție”. Aveam personalitate, îmi motivam colegii înainte de meciuri, dar antrenorul nostru numea căpitanii de echipă prin rotație , când am ajuns eu la rând , am rămas definitiv. Am fost selectionat și la echipa națională de juniori, iar prin 1996, clubul Romvest și-a împrumutat jucătorii cluburilor Motorul și West Petrom Pecica, iar mai târziu , i-a adunat din nou formând noua generație a echipei UTA, totul culminând cu barajul de la Alba Iulia, de promovare în prima ligă a țării. Ca să nu uit pe cineva, aș dori să mai amintesc câteva persoane care au contribuit la consolidarea ” familiei Romvest”. Este vorba de Florin Bălan, medicul Dan Pîrvulescu și asistentul medical Pityu Ienei
- Poți să ne dai câteva nume ale unor coechipieri de ai tăi?
- Pot să vă spun o listă întreagă: Panin, Botiș, Ciubăncan, Zaha, Baciu, Drăgan , Ciba, Misu Grozav ,Mogoșanu, Tode, Găman ,Turcan, Măduța, Felnacichi, Freer și alții, toți talentați și care au ajuns să evolueze în ligi superioare. - Cu ce ocupi acum Adi? - După ce am activat o perioadă ca profesor de educație fizică la Școala specială de pe Str. Căpitan Ignat, mi-am infințat o Societate comercială privată, mai precis, o spălătorie de TIR-uri în apropierea orașului Nădlac. Supraviețuiesc și câștig bani în mod cinstit și frumos pentru familia mea ( soția și un băiat, Ianis). Aș transmite un mesaj celor care citesc aceste rânduri . Sportul este esența mișcării, iar nouă , părinților, profesorilor, oamenilor politici, tuturor adulților, ne revine sarcina de-ai îndruma spre această activitate pentru a elimina tendința de obezitate, de a le elimina dependența de mobile, tablete etc.