Bugetul Aradului, tot mai sărac: după ce în 2018 s-au pierdut 16 milioane de euro, anul acesta a mai scăzut cu 12 milioane
„Binefacerile” Guvernului Dragnea-Dăncilă se văd cu ochiul liber în ceea ce priveşte Bugetul Aradului. După ce în 2018 s-au pierdut nu mai puţin de 16 milioane de euro, anul acesta s-a mai înregistrat un minus de 12 milioane, astfel încât ţeapa dată arădenilor a ajuns la 28 de milioane de euro.
„Pentru al doilea an consecutiv Bugetul Municipiului Arad este diminuat semnificativ de măsurile luate de Guvernul României. 12 milioane de euro pierdem anul acesta, iar dacă ne gândim şi la cele 16 milioane de euro pierdute anul trecut, realizăm că în doi ani de zile cu 28 milioane de euro am fi putut ridica un spital modern sau am fi reabilitat şase dintre cele mai mari licee din oraş”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.
Mai puţini bani pentru investiţii
Edilul a punctat faptul că Bugetul General de Venituri şi Cheltuieli al Municipiului Arad pe anul 2019 este în sumă totală de 562,6 milioane de lei (aproximativ 120,6 milioane de euro), din care 87%, respectiv 545 milioane lei, reprezintă bugetul local. „Aşa cum aţi putut constata bugetul din 2019 este mai mic decât cel din 2018, cum şi cel de anul trecut a fost mai mic decât cel din 2017. Acest lucru confirmă faptul că prin măsurile guvernamentale luate, Aradul pierde bani care trebuiau să meargă spre dezvoltare. Regretul meu este că suntem nevoiţi să reducem investiţiile în municipiul nostru”, a continuat edilul-şef. Astfel, anul acesta, ponderea investiţiilor din Bugetul Local şi excedent în Bugetul General este de numai 32% (181 milioane lei), în condiţiile în care în anii trecuţi se ajungea la un procent de 40-50%, după cum susţine primarul. În aceste condiţii, pentru continuarea unor lucrări s-a alocat suma de 152 milioane lei, pentru lucrări noi doar trei milioane lei, iar pentru achiziţii de bunuri şi alte cheltuieli au fost alocate 26 milioane lei.
Unde se duc banii, atâţia câţi sunt
Structura cheltuielilor de investitii propuse în Bugetul General pe anul 2019 este următoarea: 161 milioane lei reprezintă investitii din bugetul local și excedent bugetar, 14 milioane de lei sunt investiţii din proiecte, 4,5 milioane lei reprezintă investiţii din transferuri şi numai un milion de lei sunt investiţii care se vor realiza din venituri proprii.
Pe lista de investiţii de anul acesta regăsim: amenjarea noii pieţe agroalimentare de pe strada Ioan Rusu Şirianu, reabilitarea clădirilor Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” şi a Colegiului Economic Arad, mărirea capacității peluzelor la stadionul UTA, dar şi lucrări de amenajare a gazonului, instalaţiei de încălzire şi a celei de de irigare, precum şi modernizarea instalație de nocturnă, toate la stadionul municipal. Printre obiectivele de investiţii ale administraţiei locale regăsim şi: acoperirea Patinoarului Municipal, amenajarea complexului sportiv din zona Câmpul Liniştii, reparații capitale la bazinele de pe Ştrandul Neptun și tot aici reabilitarea aleilor pietonale şi a platformelor dalate din zona I a bazei de agrement. Anul acesta va începe amenajarea Pieţei de lemne de pe strada Poetului şi vor continua: modernizarea şi extinderea Sistemului de iluminat public din municipiul Arad, regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe, reabilitarea termică a clădirilor de locuit, reabilitarea rețelei de transport și distribuție a energiei termice și transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou, vor fi demarate reparaţiile capitale la podul Decebal şi va începe asfaltarea celor 55 de străzi de pământ din municipiu. „Sperăm totuşi să compensăm această lipsă de bani, cu fonduri europene. Anul trecut am accesat 99 milioane de euro. Estimăm că anul acesta vom ajunge la 136 milioane de euro, plus investiţiile care urmează să înceapă în centrul Aradului în valoare de 36 milioane de euro”, a mai spus Falcă.
Care este destinaţia fondurilor externe
Din fonduri externe nerambursabile urmează să se realizeze modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe traseul str. Pădurii între str. Abatorului și str. Condurașilor; amenajarea traseului de transport public de călători care să asigure legătura între zona UTA şi Str. Ştefan cel Mare; modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe traseul Podgoria - Pasaj Micalaca Zona 300; achiziţia a patru tramvaie cu dublă articulaţie şi capacitate mare şi a şase tramvaie vagon cu capacitate medie; achiziţia de material rulant electric, adică a şase tramvaie cu dublă articulaţie de capacitate mare şi a patru tramvaie vagon cu capacitate medie; modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul pe traseul Calea Radnei între Pasaj Micalaca şi strada Renasterii. De asemenea vor fi reabilitate termic trei grădiniţe şi o şcoală generală, vor fi amenajate două centre multifunţionale şi tot pe atâtea zone de agrement şi vor începe lucrările de reabilitare a Teatrului Clasic Ioan Slavici.
15 zile la transparenţă
Proiectul de hotărâre privind adoptarea Bugetului General de Venituri şi Cheltuieli a fost pus, timp de 15 zile la transparenţă. La intrarea în Primărie sunt astfel afişate atât documentele privind repartizarea excedentului bugetar al municipiului Arad, cât şi Bugetul General de Venituri şi Cheltuieli. „Până la data de 10.04.2019, la Registratura Primăriei Municipiului Arad, cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii, contestații, privind aceste documente. Informaţii suplimentare pot fi solicitate începând cu data de 28.03.2019, între orele 8,00 – 18,00 luni- joi şi 08:00-16:00 vineri, la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5. Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după aceste acte, care pot fi studiate şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro”, mai susţin reprezentanţii Primăriei.