Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bilanţul celui mai bun an la CJA: au adus 25 de milioane de euro în judeţ în anul 2021, cu o co-finanţare de mai puţin de un milion de euro!

Bilanţul celui mai bun an la CJA: au adus 25 de milioane de euro în judeţ în anul 2021, cu o co-finanţare de mai puţin de un milion de euro!
Comentează 0

„Un an foarte bun, cu realizări fără precedent, cu 25 de milioane de euro absorbite în 12 luni şi cu lucrări în tot judeţul” – aşa a concluionat, astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, rezultatele anului 2021, într-o conferinţă de presă de bilanţ la care au participat şi vicepreşedinţii Ionel Bulbuc şi Răzvan Cadar.

În decursul a 60 de minute, au fost trecute în revistă marile investiţii în drumurile judeţene, în modernizarea spitalului, în dezvoltarea asistenţei sociale, în cultură şi turism. „60 de minute par multe, dar în realitate nu sunt suficiente pentru un bilanţ sumar”, a declarat Iustin Cionca.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad a insistat pe faptul că în judeţ sunt deschise şantiere pentru investiţii de aprox. 4 miliarde de euro, dintre care cele mai consistente aparţin Guvernului României, în modernizarea căii ferate.

Iustin Cionca a declarat:

„Suntem la un moment de bilanţ al activităţii noastre de anul trecut şi voi începe cu concluzia: este un bilanţ pozitiv şi optimist! În condițiile pandemiei, Consiliul Județean Arad încheie un an eficient, cu cele mai consistente lucrări din istoria sa.  Înainte de a intra însă în subiect, daţi-mi voie să amintesc din nou despre faptul că anul 2021 a fost un an pandemic şi mulți arădeni au plecat dintre noi înainte de vreme, din cauza Covid. Ne exprimăm regretul şi profunda compasiune faţă de aceste pierderi.

Am mai spus-o şi cu alte ocazii, dar repet, pentru că în istoria unui judeţ, a oricărui judeţ din România, se întâmplă foarte rar acest lucru: datorită programelor guvernamentale de modernizare a infrastructurii de cale ferată și rutieră, dar și datorită proiectelor europene accesate de autoritățile locale arădene, avem în derulare investiții publice de peste 4 miliarde de euro în județ!

Niciodată nu am avut investiţii de o asemenea amploare şi atât de diverse! Faptul că astăzi discutăm despre şantiere care valorează 4 miliarde de euro înseamnă că Aradul este unul dintre județele cu cel mai mare potențial în România, dar şi că suntem un judeţ liberal bine gestionat, cu proiecte bune, spre care şi-au îndreptat atenţia şi autorităţile de la Bruxelles şi cele de la Bucureşti. Aceste investiţii, la care se adaugă şi cele private, au generat venituri în bugetul judeţului Arad de 493,6 milioane de lei (din impozitul pe venit), iar din această sumă mai mult de jumătate intră în bugetul municipiului.

Şi la acest capitol vă spun cea mai mare mândrie a noastră: cu o contribuţie de mai puţin de 1 milion de euro, am adus în judeţul Arad, din fonduri europene şi guvernamentale, 25 de milioane de euro doar anul trecut, sume absorbite, adică plătite către constructori. Ăsta cred eu că trebuie să fie scopul oricărei administrații locale din România, să aducă bani din proiecte pe care le cofinanțează cu sume mici și să nu greveze cu aceste proiecte bugetele proprii.

Asta înseamnă trei lucruri.

Primul – că avem o echipă foarte eficientă la Consiliul Judeţean, suntem pe primul loc la nivel regional la atragerea fondurilor europene.

Al doilea – că am reuşit, cu un efort financiar minor, eu zic chiar nesemnificativ, să aducem la Arad aproape 25 milioane de euro, bani care au venit exclusiv datorită capacităţii Consiliului Judeţean de a-i accesa. Deci noi nu am stat cu mâna întinsă, nu ne-am plâns că nu avem sau că nu ne descurcăm, ci am muncit efectiv, am făcut o treabă foarte bună, pentru care îi felicit pe toţi colegii mei, de la consilierii judeţeni la aparatul de specialitate.

A treia concluzie este că instituţia noastră a dus în economia Aradului, din fonduri europene şi guvernamentale, 25 milioane de euro în anul pandemic 2021, ceea ce a făcut ca la nivelul Aradului criza datorată pandemiei să fie resimţită mai atenuat. Banii aceştia au mers în mare parte către firme arădene care au furnizori arădeni, către salariile arădenilor. Vorbim aici despre fonduri europene care puteau să existe sau să nu existe, în funcţie de cât de comozi sau de eficienţi eram noi, şi pentru care a existat o competiţie în care noi am fost câştigători. Pentru că nu am fost comozi şi pentru că i-am mobilizat pe toţi cei responsabili, Aradul a fost în anul 2021 mai bogat cu 25 milioane de euro, aduse de Consiliul Judeţean. Impozitul pe venit al angajaţilor care au punct de lucru la Arad, vine înapoi spre administraţiile locale şi generează noi investiţii. Impozitul pe venit a rămas integral, deci în proporţie de 100% la administraţiile locale. Taxa pe valoare adăugată a mers la Bucureşti, de unde, prin rectificări bugetare, ajunge înapoi la Arad şi generează, la rândul ei, noi investiţii”.

Cel mai important proiect în domeniul drumurilor judeţene, început anul trecut, a fost drumul expres Arad-Oradea. „Am început să muncim efectiv pe proiectul drumului expres Arad-Oradea, un proiect de 1,3 miliarde de euro, la ultima estimare. Anul acesta sper că vom avea deja și deschiderea de șantier, iar guvernul maghiar şi-a manifestat deja interesul să conecteze drumul expres Arad-Oradea la reţeaua naţională maghiară, ceea ce ne confirmă că am gândit corect când am început acest proiect. Aici vreau să amintesc şi colaborarea foarte bună, prietenească, pe care o avem cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, cu care gândim şi lucrăm la această strategie de dezvoltare comună”, a precizat Iustin Cionca.

În domeniul spitalelor, s-a ajuns în fază avansată cu construirea spitalelor de Psihiatrie (Căpâlnaş) şi Oncologie (în municipiul Arad).

Vicepreşedinte Răzvan Cadar a punctat investiţiile în drumurile judeţene, în cursul anului 2021. „Din punct de vedere al investițiilor pe drumurile județene, încheiem cel mai bun an din existența Consiliului Județean Arad. Am ajuns să modernizăm 50% din totalul rețelei de drumuri județene, în cinci ani, iar 2021 a fost anul marilor lucrări. Am deschis șantiere importante, în anul 2020, și am avansat foarte bine cu ele în anul 2021, pe rutele Arad-Horia-Șiria-Pâncota, Pâncota-Buteni, Buteni-Gurahonț, Bârsa-Sebiș-Moneasa. Am finalizat rețeaua de drumuri transfrontaliere, cu asfalt nou de la Nădlac la Vărșand, incluzând aici și modernizarea drumului județene Curtici-Macea-Sânmartin și  crearea unei legături moderne cu vama Vărșand, pe ruta Curtici-Macea-Sânmartin-Grăniceri-Pilu. În colaborare cu primăria Curtici, a fost finalizată șoseaua de centură a orașului Curtici. În zona Sântana am modernizat toate drumurile județene, transformând orașul într-un centru de interes.  Am început să lucrăm pe alte două drumuri strategice: Dieci-Dezna și Sânmartin-Olari-Caporal Alexa.

În total, în anul 2021, am lucrat pe aprox. 300 km de drumuri județene, dintre care pe 70 km am turnat covoare asfaltice. Am considerat că lucrările în infrastructura rutieră sunt prioritare, fiindcă ele creează dezvoltare, aduc cu sine investitori, facilitează mobilitatea forței de muncă. Niciodată până acum nu s-a lucrat atât de mult pe drumurile județene, iar rezultatele sunt foarte vizibile în toate zonele județului Arad!”

Referindu-se la activitatea culturală, vicepreşedintele Ionel Bulbuc a declarat, printre altele: „Cea mai importantă realizare a anului a fost, în acest domeniu, inaugurarea Sălii Marii Uniri. Restaurată cu fonduri europene, ea reprezintă un reper al istoriei naționale, locul unde în anul 1918 a fost negociat viitorul Transilvaniei. Consiliul Județean a cerut Guvernului României, în anul 2017, fonduri pentru restaurarea sălii, dar fiindcă nu am primit niciun răspuns, am luat lucrarea pe cont propriu. Astăzi, avem aici o sală superbă, o mândrie a Aradului și a României!

Din punct de vedere al investițiilor, am vizat, în primul rând, modernizarea infrastructurii culturale, la principalele instituții din subordinea noastră: Centrul Cultural Județean, Complexul Muzeal și Biblioteca Județeană.

În parteneriat cu Centrul Cultural Județean am organizat evenimentele Produs în Arad, Ziua Recoltei, Lavandă și Miere, care au atras câteva zeci de mii de vizitatori la Consiliul Județean și au pus în valoare produsele locale și producătorii locali. Ne-am stabilit ca obiectiv subsidiar introducerea clădirii Consiliului Județean într-un circuit cultural și am organizat expoziții lunare de artă plastică și artă vizuală în Consiliu.

Anul 2021 a fost anul în care ne-am ocupat și de modernizarea celor două tabere din subordinea noastră, Moneasa și Căsoaia, prin investiții de aproape un milion de lei.”

Iustin Cionca, Răzvan Cadar şi Ionel Bulbuc au vorbit şi despre proiectele pe anul 2022, dintre care se detaşează cele de construire de spitale noi şi de modernizare de drumuri.

Iustin Cionca a declarat:

„Principala noastră preocupare în anul 2022 o reprezintă scrierea de proiecte de finanțare din fonduri europene sau naționale. Se deschide un nou ciclu de finanțare europeană și ne-am propus să atragem bani pentru modernizarea Spitalului Județean și a infrastructurii rutiere.

Anul acesta finalizăm construirea Spitalului de Oncologie din municipiu si a celui de Psihiatrie din Căpâlnaș. Apoi începem demersurile să le utilăm și să le putem da în folosință. Tot anul acesta depunem proiectele de finanţare pentru modernizarea întregului bloc operator din clădirea principală a Spitalului Judeţean (pe Interreg), modernizarea Secţiei de Cardiologie (pe Interreg), înfiinţarea radioterapiei la Spitalul de Oncologie (cu finanţare prin PNRR). Pregătim o premieră naţională la Arad, în domeniul Cardiologiei, prin coagularea unui centru care va avea integrate toate serviciile, inclusiv un serviciu complex de imagistică medicală şi servicii de electrofiziologie cardiacă. Am depus deja un proiect pe PNRR care prevede alocarea a aproximativ 10,5 milioane de euro Cardiologiei arădene, din care cea mai mare parte va fi destinată sectorului imagistic în Cardiologie, prin achiziţia unui RMN cardiac şi a unui computer tomograf. Tot anul acesta începem lucrările pentru extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe şi echiparea cu aparatură modernă. Ne dorim şi extinderea secţiei de Terapie Intensivă. Am pregătit secţia de Infecţioase pentru transferarea pacienţilor de la Spitalul de Psihiatrie din municipiu, să putem pune clădirea la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii, să aibă frontul necesar de lucru pentru modernizarea spitalului. Noul Spital de Pediatrie, care va avea 9 nivele (demisol, parter, 7 etaje plus heliport pe clădire), a ajuns în faza documentaţiei tehnice, iar la noul sediu al Medicinei Legale deschidem șantierul în primăvară.

În domeniul infrastructurii rutiere, depunem un proiect pentru modernizarea a 74 km de drumuri în nordul județului, incluzând aici si modernizarea unei legături cu județul Bihor. Tot anul acesta vom recepționa două drumuri importante: Arad-Horia-Șiria-Pâncota și Pâncota-Târnova-Buteni. Îmi doresc să începem lucrările pe drumul Lipova-limită de județ Timiș și să reglementăm situația drumului Bârsa-Moneasa-limită cu județul Bihor, unde avem o porțiune de câțiva kilometri prin pădure, pentru care asistăm la un ping-pong absurd cu autoritățile de la București. Adică Guvernul ne-a dat bani pentru modernizarea acelui drum iar ministerele pun piedici birocratice la cheltuirea acelor bani.

Alte direcții de acțiune vor fi în 2022 continuarea extinderii rețelei de gaz in județul Arad și lucrări importante la extinderea și modernizarea rețelei de apă și canalizare, în cadrul unui proiect de peste 500 de milioane de euro al Companiei de Apă.”

Biroul de presă

14.01.2022

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite