Amenzi de aproape 100.000 de lei pentru arădenii care nu se protejează de coronavirus; polițiștii locali patrulează și în civil
Înmulțirea cazurilor de îmbolnăvire cauzate de noul coronavirus a determinat intensificarea treptată, dar continuă, a verificărilor privind respectarea normelor de protecție efectuate de patrulele poliției locale din Arad, individual ori în acțiuni comune cu structurile MAI.
Astfel, dacă în luna septembrie au prevalat, încă, demersurile de natură preventivă, fiind aplicate doar 36 de amenzi, în condițiile în care numeroase procese verbale s-au soldat cu avertizarea scrisă, în luna octombrie s-au întocmit 276 de procese verbale, în valoare de 81.450 lei. Trendul ascendent al măsurilor sancționatorii a continuat în prima parte a lunii noiembrie când, în doar 8 zile, s-au încheiat nu mai puțin de 201 procese-verbale de contravenție, în cuantum de 98.500 lei. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție de către persoanele fizice, obligație prevăzută de Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
„Totodată, au fost realizate controale la agenți economici, patru dintre aceștia fiind amendați pentru nerespectarea măsurilor referitoare la suspendarea temporară a activității pe o perioadă de 14 zile, conform Hotărârii nr. 53/2020 privind măsurile luate în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În paralel, prin structurile de ordine publică și disciplină în construcții, DGPL a acționat, alături de IPJ Arad, pentru respectarea prevederii art. 2, alin. (2) din Hotărârea nr. 68/03.11.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, privind existența a cel mult un perete construit la terasele destinate publicului.
Verificările efectuate de polițiștii locali în centrele comerciale, supermarketuri, mijloace de transport în comun, stații de tramvai, magazine, piețe și zone aglomerate din municipiu au evidențiat perpetuarea refuzului unor indivizi, manifestat uneori de o manieră agresivă, de se proteja pe ei înșiși și pe cei din jur. O altă conduită antisocială încă frecvent întâlnită este alinierea formală la normele de protecție, prin purtarea incorectă a măștii sau utilizarea acesteia doar în proximitatea agenților constatatori. În aceste condiții, DGPL utilizează constant polițiști locali în civil, care să surprindă astfel de situații, flagrante pentru o etapă atât de înaintată a pandemiei”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Locale.
Potrivit sursei citate, conform noilor reglementări prevăzute de Hotărârea nr. 52 din 2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, începând cu data de 05.11.2020, la nivel național, se instituie pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile obligația purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise. De asemenea, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00., exceptând:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță precum și pentru achiziționarea de medicamente.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere completată în prealabil.