Alegeri în Rep. Moldova | Carnegie Europe: Alegerile, o iluzie a democrației?
Alegeri în Rep. Moldova În Republica Moldova, peste 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați astăzi la urne pentru a alege un nou Legislativ. Concomitent cu alegeri parlamentare, va avea loc și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputați și a posibilității retragerii mandatelor acestora înainte de termen. Secțiile de votare s-au deschis în această dimineață la ora 7:00, iar cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne până la ora 21:00.
Scrutinul parlamentar din Republica Moldova ar putea genera o coaliție complicată, un guvern socialist sau o încercare de manipulare. UE ar trebui să pună legitimitatea procesului electoral înaintea rezultatului, indiferent de cine ar câștiga și s-ar instala la guvernare, notează o analiză a Carnegie Europe.
Alegeri în Rep. Moldova
Trei forțe politice se confruntă în alegerile parlamentare de pe 24 februarie din Republica Moldova: Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, Partidul Socialist al președintelui pro-rus Igor Dodon și blocul pro-european ACUM, format de partidul fostei ministre Maia Sandu și cel al liderului protestatar Andrei Năstase.
”Deși doar 44% dintre moldoveni consideră că alegerile vor fi corecte și libere, nu există așteptări privind o fraudă extinsă în ziua scrutinului.
Liderii moldoveni trebuie să păstreze cel puțin o aparență a democrației, în caz contrar fiind nevoiți să se confrunte cu catastrofa scenariului în care UE nu recunoaște scrutinul.
Dar nu este nevoie de fraudă, în condițiile în care principalele partide politice au redesenat sistemul electoral în propriul folos”, notează o analiză publicată de Carnegie Europe.
Noul sistem, adoptat în 2017, a fost criticat de Comisia de la Veneția. Principala observație este aceea că 51 din cei 101 de deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale, un aranjament care favorizează cele două partide importante: Socialist și Democrat, aflat la guvernare.
Citeste mai mult pe realitatea.net