Aeroportul a trecut pe pierdere, după ce a rămas fără zboruri de linie. Autoritățile îl vor privatiza
Consiliul Județean Arad a finalizat un audit la SC Aeroportul Arad, iar din raportul obținut de ARQ reiese că baza aeriană are deja o pierdere de aproape 250.000 de lei pe primele cinci luni ale anului, sumă care va crește până la sfărșitul acestui an.
Conform raportului, nici anul trecut aeroportul nu a avut profit semnificativ, ci doar 5.499 de lei, dar cel puțin nu s-au pierdut bani.
Situația financiară s-a înrăutățit în primăvară, când singura companie care avea zboruri de linie, WizzAir, a renunțat la curse. Astfel, în momentul de față, pe pista locală mai aterizeză aeronave mici, respectiv curse charter, sau avioane ale unei școli de aviație. Totodată, mai există transporturi de mărfuri, datorită Terminalului Cargo.
Consiliul Județean, care deține baza aeriană, vrea să o privatizeze cât mai repede. Există deja discuții cu o companie și urmează să fie angajat un consultant care se va ocupa de proceduri.
”Viitorul proprietar nu va putea schimba niciodată obiectul de activitate, pentru că vom avea grijă ca această condiție să fie prevăzută în toate documentele. Un aeroport înseamnă dezvoltare economică și este esențial pentru Arad ca acesta să funcționeze, chiar dacă este privat”, a declarat, pentru ARQ, președintele interimar al Consiliului Județean, Adrian Țolea.
Privatizarea aeroportului a fost decisă încă din primăvară, când consilierii județeni au aprobat realizarea unui raport de evaluare a bazei aeriene și contractarea serviciilor de consultanță.
În acest moment, la aeroport este în derulare un proiect de extindere a aerogării, lucrări care costă 1,8 milioane de euro. Finanţarea este asigurată de firma care a câştigat licitaţia pentru proiectare şi lucrări, care îşi va recupera banii după patru ani.
Aerogara actuală a fost construită în 1936 şi are o suprafaţă de numai 1300 de metri pătraţi, motiv pentru care autorităţile spun că nu au reuşit de-a lungul timpului să aducă operatori. În urma investițiilor, terminalul va avea peste 4.200 de metri pătraţi şi va permite operarea unui trafic de 200.000 de pasageri pe an.