Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

80 de ani de la luptele de pe Valea Mureșului: Eroii Detașamentului Păuliș, comemorați acolo unde au oprit invadatorii hortyști (FOTO)

La 80 de ani de la eroicele lupte duse pe Valea Mureșului împotriva cotropitorilor hortyști, eroii Detașametului Păuliș, 755 elevi ai Școlii de subofițeri în rezervă Radna, cărora li s-au alăturat ca unităţi de întărire, 569 soldaţi din Regimentul 96 infanterie, 360 soldaţi din Divizionul 61 artilerie grea şi 124  de ofiţeri şi subofiţeri – în total 1.800 de oameni, au fost comemorați acolo unde au oprit invazia celor 20.000 de militari din Divizia maghiară Budapesta.

80 de ani de la luptele de pe Valea Mureșului: Eroii Detașamentului Păuliș, comemorați acolo unde au oprit invadatorii hortyști (FOTO)
Comentează 0

Prima  comemorare din cadrul programului ceremoniilor organizate a avut loc astăzi, la biserica ortodoxă Miniș, în prezența prefectului Toth Csaba, primarului Corneliu Popi-Morodan și reprezentanților asociațiilor arădene ale cadrelor militare în rezervă și retragere.

Prin concursul direcțiunii, la ceremonie au participat și elevi ai școlii din comuna Ghioroc, ei interpretând un scurt moment cultural-patriotic.

„Mă bucur să văd acești copii astăzi, aici, la comemorarea eroilor de la Păuliș. Este important ca ei să înțeleagă importanța respectului față de eroi, dar să și conștientizeze lecțiile istoriei iar atunci când vor deveni adulți să facă în așa fel încât să nu mai fie nevoiți ei sau generațiile viitoare să devină eroi - victime ale războiului. Glorie eternă eroilor din Miniș și de la Păuliș”, a spus Prefectul Toth Csaba.

„Marșul Eroilor de la Păuliș”

De asemenea, Consiliul Județean Arad, în colaborare cu Școala Militară de Subofițeri în Rezervă Radna, Muzeul Militar Păuliș și alte organizații locale, au organizat prima ediție a „Marșului Eroilor de la Păuliș”, pe traseul Radna- Monumentul Eroilor de la Păuliș, pe o distanță de 12 km.

„Evenimentul este dedicat comemorării eroilor care au luptat în Bătălia de la Păuliș, din anul 1944 și marchează 80 de ani de la acest moment istoric.

Tot astăzi a fost inaugurat și Muzeul Militar al Detașamentului Păuliș, găzdui în spațiul nou amenajat de către Primăria Păuliș”, a scris pe Facebook Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Sursa foto: Facebook Instituția Prefectului – Județul Arad și Ionel Bulbuc

Galerie foto (20)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite