15 ani de excelență în tehnologie a grupului FORVIA HELLA în Arad
- Fabrica și-a început activitatea în 2009, cu produse transferate din fabricile din Germania
- Pe parcursul anilor, unitatea de producție și-a mărit portofoliul, oferind astăzi o gamă largă de componente și sisteme electronice automotive
Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA marchează, în 2024, aniversarea a 15 ani de activitate în Arad, unde funcționează a doua fabrică a diviziei Electronics din România. Pe o suprafață actuală de 6000 de metri pătrați și cu o echipă de aproape 500 de angajați, unitatea de producție realizează și livrează către mari clienți componente electronice precum senzori inteligenți de baterie, LED-uri, actuatoare pentru scaune auto, computere de bord și pompe de recirculare, care asigură o temperatură optimă a motorului și bateriei.
În 2009, la nivel global a fost luată decizia de a deschide o nouă locație în România, astfel că unitatea din Arad și-a început activitatea cu produse transferate din Germania, cu volume mici, cu accent pe asamblarea componentelor pentru zonele de iluminat a plafonierei mașinii și a sistemului de control climatizare. Primul reper important pentru fabrică a fost în 2011, când în Arad începe producția independentă a sistemelor IBS (Intelligent Battery System), pentru bateria mașinii, precum și a primelor unități BCM (Body Control Module), părți electronice care controlează și monitorizează toate sistemele din autovehicul. Din 2015, în locația din Arad a grupului FORVIA HELLA au fost introduse din ce în ce mai multe proiecte de serie, cu produse tot mai diverse furnizate la standarde înalte de calitate clienților din industrie. În 2017, construcția unei noi hale de producție a reprezentat o nouă etapă de dezvoltare a fabricii. A crescut astfel și mai mult portofoliul și complexitatea proiectelor desfășurate în FORVIA HELLA Arad. Dacă în primul an de funcționare locația înregistra vânzări de 5,8 milioane de euro, în 2024, acestea depășesc 150 de milioane de euro.
”Modul în care a crescut fabrica FORVIA HELLA din Arad arată o abordare solidă de business, care ne-a permis să acumulăm experiență și să aplicăm, pe parcursul anilor, competențele dobândite pentru dezvoltarea activității. Însă contribuția cea mai mare a avut-o echipa, încă din primele zile. Oamenii pasionați sunt cei care au construit ceea ce este acum fabrica noastră: o locație plină de energie, cu o comunitate de colegi mai unită ca niciodată. Am fost mereu orientați spre viitorul tehnologiei, iar astăzi participăm la proiectele grupului global pentru conducerea autonomă, consumul eficient și mașina electrică”, a spus Cosmin Mesana, directorul fabricii FORVIA HELLA Arad.
Centru de competență FORVIA HELLA în Arad
Astăzi, fabrica din Arad folosește linii automatizate în proporție de 65%. Este prima unitate de producție din rețeaua Electronics a companiei în care s-au folosit roboți AGV (automated guided vehicle), responsabili pentru transportarea materialelor în incinta fabricii, în cadrul departamentului de logistică. Produsele sunt realizate folosind tehnologii și procese SMT, laser, presare, lipire prin procese de cositorire, respectiv sau sudare prin proces ultrasonic. Fabrica lucrează în colaborare strânsă cu centrele tehnice ale companiei din Timișoara, Craiova și Lippstadt, unde sunt create și dezvoltate produse ulterior introduse în producție la Arad.
Orientată spre dezvoltarea continuă a competențelor angajaților, precum și spre perfecționarea proceselor de producție, FORVIA HELLA are, în Arad, un centru de competență pentru pompele de recirculare MP-150. Astfel, experții din România acordă sprijin pentru acest tip de proiecte colegilor din alte locații ale companiei.
Despre FORVIA HELLA România
FORVIA HELLA este prezentă în România din 2005. Are cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție în Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași. FORVIA HELLA are în România peste 5000 de angajați și dezvoltă tehnologii inovatoare, contribuind la creșterea a trei tendințe majore din industrie: electrificarea și managementul energiei, conducerea autonomă în siguranță, precum și experiența unui habitaclu digitalizat și sustenabil.