“Extinderea şi reabilitarea Centrului de criză”
Luni, 21 septembrie, a fost avut loc prezentarea rezultatelor proiectului “Extinderea şi reabilitarea Centrului de criză” al cărui beneficiar este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.
Derulat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, prin Autoritatea de management Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca organism intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, proiectul a cărui valoare este de 3.321.865, 37 lei are ca beneficiari direcţi persoanele din judetul Arad care se află în situaţii de vulnerabilitate sau excluziune socială şi care au nevoie de servicii sociale.
Beneficiarii centrului, o dată cu implementarea proiectului, sunt: 11 copii, 3 mame cu copii şi 11 tineri care părăsesc sistemul de protecție care se confruntă cu situaţii de criză temporară.
Comunitatea locală este beneficiară, ca rezultat al implementării proiectului, de o reţea de servicii sociale înbunătăţită şi de o consolidare a procesului de dezvoltarea instituţională durabilă .
Familiile şi aparţinătorii beneficiarilor ocrotiţi în cadrul centrului vor fi sprijiniţi în depăşirea situaţiilor de criză temporară cu care se confruntă.
Celor 28 de beneficiari centrului le vor fi oferite următoarele servicii:
- Găzduire şi îngrijire pentru o perioadă determinată până la depăşirea situaţiei de criză
- Acompaniere pluridisciplinară, consiliere şi sprijin în vederea depăşirii situaţiei de criză precum şi cu scopul întăririi imaginii de sine a solicitantului de servicii sociale şi promovarea recunoaşterii valorii şi autonomiei personale
- Dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi sprijin în vederea optimizării relaţiilor sociale, în organizarea activităţilor zilnice, în gestionarea problemelor vieţii de zi cu zi, a problemelor de sănătate.
Prin extinderea si reabilitarea Centrului de Criză se urmărește eficientizarea sistemului de servicii sociale oferite de către D.G.A.S.P.C. Arad .
Judeţul Arad a dispus până acum de un centru de criză, dotat cu 16 locuri de asistare, care a răspuns nevoilor copiilor aflaţi în situaţii de dificultate. Prin realizarea activităţilor proiectului, Centrul dispune de un număr mai mare de locuri de asistare, astfel acesta a crescut de la 16 locuri la 28.
Prin extinderea şi reabilitarea centrului de criză se asigură condiţii optime de cazare pe o perioadă determinată de timp, respectiv 6 luni de zile, celor 28 de beneficiari, asigurându-se astfel un spaţiu securizat şi de sprijin în perioada oferirii de servicii.
Centrul de criză este un serviciu specializat, de tip rezidenţial, care asigură găzduire, îngrijire şi consiliere tuturor beneficiarilor nevoiţi să apeleze la servicii sociale până la depăşirea situaţiei de dificultate cu care se confruntă.
“Alături de serviciile oferite, specialiştii centrului vor facilita accesul beneficiarilor la întreaga reţea de servicii specializate de care dispune instituţia precum şi la serviciile şi prestaţiile sociale oferite la nivel judeţean. Pentru a crea premisele necesare reinserţiei familiale, sociale şi profesionale a beneficiarilor, aceştia vor fi sprijiniţi atât în procesul de identificare a resurselor proprii necesare depăşirii situaţiei de criză cât şi în identificarea modalităţilor de utilizare a resurselor comunităţii în care trăiesc. Este vorba despre un proiect important derulat de DGASPC Arad, început din anul 2010, pe care îl continuăm astăzi împreună cu colegii mei, o echipă întreagă de specialiști, cu sprijinul autorităților locale și județene” a declarat Erika Stark, directorul general DGASPC Arad.
Director general,
Erika Stark