Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un nou SCANDAL în învăţământ. Mii de angajaţi din Educaţie PIERD bani odată cu ordonanţa privind salariile

Ordonanţa 20/2016 care trebuia să aibă ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate a dus la scăderea lefurilor pentru mii de angajaţi din învăţământ.

Un nou SCANDAL în învăţământ. Mii de angajaţi din Educaţie PIERD bani odată cu ordonanţa privind salariile
Comentează 0

Mii de angajaţi din Educaţie și-au dat seama, la începutul lunii septembrie că, de fapt, prin aplicarea HG 582 - normele metodologice ale OUG 20, le-au scăzut lefurile cu sute de lei. Sunt exact cei care, printre altele, calculează salariile și cei care semnează ștatele de plată. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli care pierd până la 800 de lei, dacă instituţia are mai puţin de 30 de clase, dar şi contabilii unităţilor şcolare şi secretarii, care pierd indemnizațiile de conducere, tot din cauza normării posturilor după numărul de clase. Pe de altă parte, majorările rezultate prin aplicarea corecţiilor sunt infime pentru cadrele didactice, cu sume cuprinse între 10-60 de lei.

Cei afectaţi de diminuarea salariilor i s-au adresat direct prim-ministrului pe pagina sa de Facebook.

"Domnule Prim-Ministru ştiţi că, urmare a HG nr.582 din 10 august 2016, la şcolile gimnaziale care au mai puţin de 30 clase AU SCĂZUT salariile contabililor şi ale secretarilor ce au avut indemnizaţie de conducere până la 31.07. (în condiţiile în care volumul de muncă a rămas acelaşi)? Ştiţi că munca unui contabil nu depinde de numărul de clase? Ştiti ca la unităţile mici există numai un post la contabilitate şi unul la secretariat, iar la majoritatea unităților cu peste 30 de clase sunt câte două posturi la contabilitate și la secretariat – din care unul de conducere? Mă bucur sincer pentru colegii profesori cărora li s-au majorat salariile! S-a afirmat că nu vor fi diminuări salariale pentru nici un angajat din sectorul bugetar, dar conform acestei H.G. foștii contabili-șefi și secretari șefi au salariile diminuate!", îi atrag aceştia atenţia premierului Dacian Cioloş.

Concret, ei se referă la articolul 10, alineatul 6 din HG 582/2016 care spune că „în situaţia în care drepturile salariale stabilite începând cu luna august 2016, utilizând salariile de bază prevăzute în anexa (...), la care se adaugă drepturile de la art. 10 alin. (2) lit. a) -e), sunt mai mici decât salariul de bază aferent lunii iulie 2016, se păstrează acesta din urmă, în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii".

Din luna septembrie, angajaţii debutanţi din educaţie urmau să primescă salarii mai mari cu aproximativ 10%. În mai (ultimele date disponibile) câştigul salarial mediu net pe economie a fost de 2.063 de lei. Salariul mediu net în învăţământ a fost 1.945 de lei, iar în sănătate de 1.976 de lei.

Potrivit noii grile de salarizare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, are începând de luni un salariu de bază între 1.896 şi 2.361 lei, iar un profesor debutant între 1.700 şi 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime în învăţământ între 6-10 ani, salariul de bază va fi între 2.991-3.465 lei şi va creşte gradual, în funcţie de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

Salariu profesor grad 1: 1.896 lei - 2.361 lei
Salariu profesor debutant: 1.700 lei - 2.117 lei
Salariu profesor univ.: 2.991 lei -3.465 lei
sursa: OUG 20/2016

Citeste mai mult pe romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite