Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un cămin de bătrâni din judeţ a fost închis temporar, iar altele au fost amendate drastic; până acum neregulile au trecut neobservate de conducerea AJPIS Arad

Scandalul provocat de căminele groazei din Ilfov face victime în rândul funcţionarilor care au închis ochii la nereguli. Recent, doi inspectori din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov au fost reținuți de DNA pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Un cămin de bătrâni din judeţ a fost închis temporar, iar altele au fost amendate drastic; până acum neregulile au trecut neobservate de conducerea AJPIS Arad
Comentează 0

La Arad însă controalele făcute de echipele mixte constituite prin ordinul prefectului au descoperit numeroase neregului la nivelul judeţului, chiar în prima zi unui centru pentru persoane vârstnice fiindu-i suspendată activitatea. Despre ce a fost vorba? „Stare igienico-sanitară necorespunzătoare, pereți neigienizați, neasigurarea unui spațiu pentru izolarea cazurilor cu risc epidemiologic, inexistența unui program propriu de curățenie, grupuri sanitare insuficiente și nedotate cu echipamente adecvate, lenjerie de pat și prosoape în număr insuficient, inexistența plaselor la ferestre, sala de mese subidemensionată, cabinet medical necorespunzător. Cei 12 beneficieri trebuie relocați în termen de 48 de ore într-un centru similar, conform Planului de urgență”, se arată în raportul întocmit de Prefectură. De asemene, alte unităţi au fost amendate cu sume consistente, semn că au fost multe neregului care au ieşit la iveală după scandalul din Ilfov.

Cu toate acestea, nimeni de la AJPIS Arad, nici directoarea Mariana Daniela Bătrân, care conduce instituţia de ani şi ani de zile, nici vreun subordonat, nu a observat până acum nimic. Probabil toate problemele au fost... foarte bine ascunse, sau poate au fost imposibil de depistat până acum de o astfel de instituţie. Cu toate că, potrivit legii, agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţii sociale, deci şi AJPIS Arad, au printre atribuţii evaluarea, monitorizarea şi controlul cu privire la activitatea furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi din punctul de vedere al respectării standardelor de calitate şi de cost, precum şi al eficienţei şi performanţei acestora. De asemenea, AJPIS trebuie să constate săvârşirea faptelor prin care se încalcă prevederile legale din domeniul asistenţei sociale şi aplică sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege şi propune suspendarea ori încetarea temporară sau definitivă a beneficiului de asistenţă socială/serviciului social în cazul încălcării grave a prevederilor legale în domeniu. În plus, pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, agenţiile teritoriale cooperează cu autorităţile administraţiei publice locale, cu organizaţiile guvernamentale, cu societatea civilă, precum şi cu partenerii sociali.

Fotografia are rol ilustrativ

Sursa foto: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite