Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Festivalul de Muzică Sebiș 2018 - un succes absolut

Întotdeauna Sebișul a fost orașul în care frumosul a fost la el acasă, orașul în care dintotdeauna s-a muncit, dar și orașul care și-a dorit ceva mai mult și din punct de vedere cultural, iar astăzi Sebișul este într-adevăr un adevărat centru cultural. Cele mai frumoase festivități culturale, artistice și sportive din județ se desfășoară la Sebiș.

Festivalul de Muzică Sebiș 2018 - un succes absolut
Comentează 0

Festivalul de Muzică Sebiș este un exemplu viu în acest sens, pentru că în fiecare an trei zile consecutive sunt dedicate muzicii în orașul supranumit ,,Perla Crișului Alb”.

În cadrul acestui eveniment, Sebișul adună câteva mii de spectatori în fiecare seară, nu doar dintre localnici, ci oameni veniți din întreaga zonă. Sunt fie tineri, fie mai în vârstă, oameni care iubesc tradiția, folclorul românesc și cântecul popular sau, de ce nu, muzica ușoară.

În fiecare an acest festival a fost o reușită din toate punctele de vedere, atât muzical, (cu artiști de renume) cât și organizatoric. Nu vreau să creadă nimeni că am intenția de a lăuda administrația, dar trebuie spus că an de an la Sebiș programul și organizarea au fost de excepție. Domnul Gheorghe Feieș, omul care mulți ani a fost primarul Sebișului, a făcut din orășelul din trecut un oraș puternic dezvoltat economic și cultural, care astăzi se numără printre primele din țară ca dezvoltare, fiind declarat oraș de gradul șase. Ca termen de comparație, Chișineu-Criș este oraș de gradul șapte chiar dacă are o unitate mare de producție.

Astăzi, domnul Gheorghe Feieș este șeful de cabinet al domnului președinte al C.J. Arad, Iustin Cionca și asta datorită experienței în adiminstrație pe care dânsul a acumulat-o. Primar la Sebiș este acum domnul Radu Demetrescu, care se ocupă de administrația orașului și de organizarea evenimentelor, pentru că și dânsul are o experiență de ani și ani în administrația orașului astfel că a format împreună cu domnul Feieș o echipă.

Festivalul din acest an a fost deosebit de frumos, având invitați de excepție nu numai din zonă ci și din țară. Seara de vineri, (1 iunie) a fost dedicată muzicii populare, iar doamna Voichița Suba a prezentat programul folcloric, așa cum o face în fiecare an, cu mult drag. Personal, nu cred că ar putea prezenta cineva acest program mai frumos decât dânsa, atât la Sebiș, cât și la Chisindia, deoarece doamna este legată sufletește de aceste locuri, iar cântece sale exprimă dragostea și legătura sufletească față de aceste plaiuri.

Fanfara bisericii ortodoxe din Almaș a dat startul festivalului prin intermediul câtorva frumoase piese instrumentale, printre care unele patriotice. Ansamblul de dansuri ,,Junii Cetății Dezna” a urmat, cu câteva dansuri locale. Apariția pe scenă a acestor copii este întotdeauna o plăcere pentru public, deoarece membrii acestui ansamblu au vârste destul de fragede, dar se remarcă prin talentul lor. Alături de acest ansamblu și solista Maria Condea a interpretat câteva piese frumoase specifice locului. Apoi a evoluat pe scenă ansamblul ,,Pădureanca” din Chisindia, care nu mai are nevoie de prezentare, fiind mereu prezent pe scenele județului, având alături de această dată o tânără interpretă de muzică populară, născută cu cântecul popular în casă, Dalia Suba, fiica doamnei Voichița, căreia îi seamănă ca o picătură de apă atât la voce, precum și la înfățișare.

De asemenea, a mai fost prezent și ansamblul de dansuri ,,Drușcelile” din Bârsa, care este de asemenea invitat mereu la evenimente și care îl are ca instructor pe neobositul Ioan Todica. Ansamblul de dansuri ,,Doina Crișului” din Ineu a prezentat mai apoi câteva jocuri din zona Ineului, succedat de grupul ,,Ineuanii”, cu o prezență de excepție pe scenă. În continuare, orchestra ,,Frații Șandru” a asigurat acompaniamentul muzical.

Cosmina Brădean, Alexandru Pop, Florin Șandru, Voichița Suba și Ioana Luguzan Roxin sunt câteva nume sonore ale cântecului popular din zona Aradului, soliști vocali cunoscuți și apreciați de public, care au încântat publicul de la Sebiș.

Seara a culminat cu un splendid foc de artificii care a împânzit cerul întunecat asemeni unui evantai multicolor. Programul a continuat mai apoi cu alți invitații speciali și soliști de renume care vin întotdeauna cu drag la Sebiș.

Invitați speciali au fost Lena Miclăuș, Angela Rusu care a venit tocmai de la Gherla și maestrul Ștefan Muntenaș ,,vocea de aur al Aradului,, sunt mărturie grăitoare că la Sebiș muzica ocupă un loc aparte în sufletele oamenilor.

Ansamblul ,,Stelele Bihorului”, unul dintre cele mai apreciate formații din Bihor care sunt de-ai noștri pentru că sunt foarte apreciați de public în județul nostru, au urcat pe scenă abia după ora 2 noaptea, pentru că programul a fost foarte încărcat.

Cea de-a 2-a seară a fost dedicată muzicii ușoare, avându-i ca reprezentanți pe Ducu Bertzi, Cabron, Kaira, Andeea Bălan, Lambrino, Spitalul de Urgență, Melisa, Aris, Today și nu în ultimul rând, Connect-R. Prezentator a fost domnul Florin Mihoc, iar piața din fața primăriei a fost din nou plină până la refuz, de data aceasta doar de tineret.

Artificiile au constituit din nou supliciul serii, iar programul artistic a continuat până târziu, după miezul nopții. Se estimează prezența a peste 10.000 de persoane în cele trei seri la Festivalul Muzicii de la Sebiș, fiind un succes deplin și absolut.

Iată că din nou Sebișul a fost la înălțime și de această dată. Domnul primar mulțumeste tuturor celor prezenți la eveniment, colaboratorilor și celor care s-au implicat în reușita acestui festival!

Galerie foto (922)

Articole asemanatoare