Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Proiectul lui Dragnea privind repatrierea rezervei de aur, la vot în Senat

PSD vrea să repatrieze rezerva de aur a țării fără să stea prea mult pe gânduri. Proiectul depus de liderul PSD Liviu Dragnea și senatorul Șerban Nicolae ajunge, astăzi, în plenul Senatului. Doar 5% din rezerva de aur a României va mai putea să fie depozitată în străinatate.

Proiectul lui Dragnea privind repatrierea rezervei de aur, la vot în Senat
Comentează 0

Senatul are, astăzi, pe ordinea de zi a plenului, proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur.

Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae susţin că „nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară".

Cei doi afirmă că deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice".

Potrivit ultimelor declaratii publice ale lui Liviu Voinea, viceguvernator BNR, 59 % din rezerva de aur este depozitata la Banca Angliei, sub forma de lingouri, iar restul se află în ţară.

România are o  rezervă de aur de aproximaiv 104 tone. Pentru ca rezerva de aur să fie repatriat Banca Centrală Europeană trebuie să emită un aviz.

Ședința va începe la ora 16.00. 

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite