Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Madridul preia controlul Cataloniei. UE: nu folosiți argumentul forței, ci forța argumentelor

Senatul de la Madrid a votat în favoarea articolului 155, care dă mână liberă Guvernului spaniol de a lua măsuri drastice pentru 'restabilirea ordinii constituționale' în Catalonia. Votul vine la scurt timp după ce parlamentul regional de la Barcelona a votat moțiunea prin care cere autoproclamarea independenței acestei provincii spaniole, relatează AFP.  La anunțarea rezultatului votului catalan, premierul Mariano Rajoy a transmis un mesaj pe social media în care-i îndeamnă la calm pe toți spanioli și asigură că ordinea va fi reinstaurată, transmite Euronews.

Madridul preia controlul Cataloniei. UE: nu folosiți argumentul forței, ci forța argumentelor
Comentează 0

Moțiunea adoptată de parlamentul de la Barcelona cu 70 de voturi ''pentru'', 10 ''contra'' și 2 abțineri cere ''constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic și social'',. Documentul a fost înaintat și susținut de deputați ai formațiunilor Junts pel Si (Uniți pentru Da) și CUP, partidul de extremă stânga aliat al liderului separatist catalan Carles Puigdemont. 

UPDATE

Donald Tusk, președintele Consiliul European, a afirmat că pentru UE ''nu s-a schimbat nimic, Spania rămâne singurul nostru interlocutor. Sper ca guvernul spaniol să acorde prioritate sforței argumentelor, nu argumentelor forței '' .

Madridul i-a cerut de două ori premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, ameninândă că, în caz contrar, va activa articolul 155 din Constituția Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei.

Premierul spaniol cere destituirea întregului guvern catalan, la Generalitat, prezidat de Carles Puigdemont, și a altor 13 'consilieri', dintre care unul, Santi Vila, responsabil cu întreprinderile, a demisionat joi seară, scrie Agerpres.

Funcțiile guvernului catalan vor fi exercitate de 'organe create în acest scop de guvernul național', dar, 'în principiu, de către ministerele naționale. Parlamentul regional ar urma să fie și el dizolvat, pentru ca, în termen de șase luni de la votul dat în Senatul central să se convoace noi alegeri.

Guvernul conservator de la Madrid mai cere Senatului puterea de a numi, demite sau înlocui responsabili în toate organismele și entitățile care depind de guvernul local. Poliția catalană — cei 16.000 de Mossos d'Esquadra — va fi plasată sub autoritatea directă a guvernului central.

Premierul Rajoy solicită chiar ca, 'în cazul în care va fi necesar', membrii poliției autonome să poată fi 'înlocuiți de efective ale forțelor de securitate ale statului', adică poliția națională și Garda civilă.

În ce privește finanțele, guvernul de la Madrid le-a plasat deja sub sechestru în septembrie, pentru a se asigura că niciun euro din impozitele locale ori sumele transferate de Madrid regiunii nu vor fi folosite pentru finanțarea demersurilor de secesiune.

Televiziunea și radioul publice (TV3 și Catalunya Radio) vor trece, la rândul lor, sub controlul guvernului central, pentru a garanta 'transmiterea unei informații fiabile, obiective și echilibrate'.

Mariano Rajoy mai cere puterea de a desemna 'o autoritate' care să aibă la dispoziție 30 de zile pentru a verifica că niciun text de lege și nicio inițiativă parlamentară nu contravin măsurilor vizând preluarea sub control a Cataloniei.

După destituirea lui Carles Puigdemont, parlamentul catalan nu va mai putea să procedeze nici la alegerea, nici la numirea unui succesor.


Scrie un comentariu

trimite