Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Legea Pensiilor, respinsă în Senat. Promisiunea guvernului: punctul de pensie crește în septembrie

Legea Pensiilor, una foarte importantă pentru coaliția PSD-ALDE, a fost respinsă, miercuri, în Senat. Coaliția ar mai fi avut nevoie de un singur vot pentru a trece legea. De remarcat că eşecul Coaliţiei majoritare vine la o zi după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, vorbea despre amânarea acestui proiect pentru viitoarea sesiune parlamentară.

Legea Pensiilor, respinsă în Senat. Promisiunea guvernului: punctul de pensie crește în septembrie
Comentează 0

Noua lege a pensiilor a fost respinsă miercuri de Senat. După ce mai multe amendamente au fost puse în acord în comisii cu deciziile Curţii Constituţionale, camera superioară a Parlamentului a votat legea ce promite mai mulţi bani pensionarilor. Rezultatul: un eșec al coaliției PSD-ALDE.

Au fost înregistrate 67 de voturi "pentru" şi 22 abţineri, nefiind întrunit numărul minim necesar de voturi (68) pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic.

Legea nu se afla pe ordinea de zi, însă a fost introdusă la cererea PSD-ALDE. Culmea, coaliția a pierdut votul tocmai pentru că nu dispunea de suficienți senatori în plen. 

Decizia finală va fi luată în toamnă de către deputați.

Viorica Dăncilă a acuzat Opoziţia că a blocat adoptarea Legii Pensiilor în Senat, trecând în plan secund faptul că legea să treacă şi că tocmai aleşii PSD au lipsit.

Ministrul Muncii Marius Budăi a acuzat opoziția că formează o ”alianță a austerității”, dar nu a oferit o explicație pentru eșecul coaliției în a-și impune votul.
Budăi a asigurat totodată că legea va fi votată în Camera Deputaților, camera decizională, și că punctul de pensie va crește, așa cum a promis guvernul, de la 1 septembrie. 

CCR a decis în martie că legea pensiilor este parțial neconstituțională. Sesizarea împotriva legii a fost depusă de PNL și USR la finalul anului trecut, imediat după votul din Camera Deputaților.

Cu câteva ore înainte de vot, Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă legea pensiilor se poate aplica din 2021 sau este nevoie de modificarea calendarului pentru intrarea ei în vigoare, premierul precizând: "De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu foarte multă atenţie, astfel încât să luăm cele mai bune decizii". 
Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la sediul PSD din Kiseleff, cu Organizaţia de pensionari a partidului şi cu cea de femei.

"Mă întâlnesc astăzi cu pensionarii pentru a discuta din punct de vedere politic. Am chemat şi ministrul Muncii, vom discuta şi despre aspecte guvernamentale, dar întâlnirea de astăzi este o întâlnire politică", a spus Dăncilă, la Palatul Parlamentului, întrebată dacă la această întâlnire va discuta cu pensionarii şi despre legea pensiilor.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite