Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Jerse, un material textile calitativ

Jerse-ul este un material folosit la realizarea de tricouri, rochii, leggings. Este un material care are particularitatea de a fi extensibil.

Jerse, un material textile calitativ
Comentează 0

Jerse-ul își datorează numele insulei Jersey. Pe această insulă anglo-normandă acest material a fost fabricat încă din Evul Mediul din lâna oilor crescute pe insulă. În ziua de azi, jerse-ul poate fi realizat din fibre naturale sau sintetice. Regăsim jerse de bumbac, jerse din vâscoză, din lână.

Există în egală măsură jerse poliester sau dintr-un amestec de mai multe materiale...aceste diferite tipuri de jerse sunt mai mult sau mai puțin grele.

Jerse: diferitele modele

Există trei principale tipuri de jerse care variază în funcție de grosimea materialului și de tehnica tricotului:

Jerse simplu. Este cel mai fin din toate tipurile de jerse și principalul său scop este acela de a conferi o libertate deplină de mișcare celui care îl poartă, este un material ușpr și extensibil deopotrivă. Este utilizat în general pentru hainele sport, pentru hainele considerate în general confortabile.

Jerse interlock (dublu). Confecționată dintr-un material moale precum bumbacul, țesătura interlock este privilegiată pentru lenjeria intimă în special. Asta deoarece este foarte plăcută la atingere, este ideală în contact cu pielea. Datorită faptului că este elastică, este aleasă și pentru confecționarea colanților.

Jerse Rib. Această țesătură jersey se distinge prin elasticitatea sa. Ținuta sa excelentă este căutată pentru leggings dar și pentru șosete.

Țesături jersey mai speciale

Jersey Milano este mai greu ca un jerse bumbac standard și dispune de o ținută foarte bună. Spre deosebire de un jerse clasic, simplu, acesta este extensibil în ambele sensuri. Este adesea folosit în realizarea de rochii, pantaloni, sacouri, fuste sau veste.

Jersey Jogging este un material amestecat de obicei cu fibre sintetice și este mai gros și mai cald. Este folosit în general pentru creațiile sportswear sau pentru hainele de iarnă.

Când vine vorba de țesături, jersey-ul din bumbac și poliesterul reprezintă cele mai cunoscute și mai populare materiale pentru tricouri. Jersey este preferatul multora deoarece este călduros, moale și flexibil, este tricotat la mașină cu bob mic. Și poliesterul este apreciat datorită faptului că este un material durabil și rezistent, nu se șifonează.

În plus, poliesterul este mult mai rezistent decât un jerse din bumbac spre exemplu motiv pentru care, uneori este adăugat împreună cu un material pentru a-i conferi rezistență. Pentru a beneficia de avantajele bumbacului și de calitățile și rezistența polisterului alege haine din jersey din bumbac amestecat cu poliester.

Sursa de imagine:
Photo Studio Nadezhda / Shutterstock.com


Scrie un comentariu

trimite