Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un nou proiect M.A.R.T.A . - „Istorie automobilistică de-a lungul râului Mureș, de la Arad la Makó”

Consilierii municipali au votat azi un proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Arad în cadrul proiectului „Istorie automobilistică de-a lungul râului Mureș – de la Arad la Makó” („Automotive history along the Mureș River – from Arad to Makó”), în vederea cofinanțării prin Programul Interreg VI-A RomâniaUngaria 2021-2027.

Un nou proiect M.A.R.T.A . - „Istorie automobilistică de-a lungul râului Mureș, de la Arad la Makó”
Comentează 0

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Interreg VI-A România-Ungaria 2021-2027, a lansat în data de 28 iunie 2023, Ghidul Solicitantului aferent primului apel de propuneri de proiecte, apel care vizează realizarea de intervenții integrate, în vederea exploatării potențialului comun și abordării provocărilor comune ale regiunii transfrontaliere.

Proiectele pot fi implementate în cadrul unor parteneriate formate din autorități publice, organisme de drept public, ONG-uri de pe teritoriul celor opt județe din România și Ungaria cuprinse în program, minim doi parteneri - câte unul din fiecare țară.

Municipiul Arad și organizația MVKSE Makó (Asociația pasionaților de vehicule sport de epocă de pe Râul Mureș) din orașul Makó, județul Csongrád din Ungaria, au stabilit relații de colaborare în vederea depunerii și implementării proiectului „Istorie automobilistică de-a lungul râului Mureș – de la Arad la Makó” („Automotive history along the Mureș River – from Arad to Makó”), proiect în cadrul căruia Municipiul Arad își va asuma calitatea de lider de parteneriat.

Activitățile Municipiului Arad în cadrul proiectului vizează reabilitarea Corpului C1-a (spațiul administrativ) din cadrul clădirii situate pe Calea Aurel Vlaicu nr. 41-43 Arad – Casa M.A.R.T.A., în vederea punerii în valoare a clădirii monument istoric.

În contextul colaborării cu partenerul maghiar, vor fi dezvoltate modalități de valorificare a potențialului cultural și turistic al clădirii, prin crearea unei rute cultural-turistice dedicate industriei automobilistice, elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă și organizarea unor festivaluri auto retro.

Programul ROHU este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și cofinanțat de România și Ungaria prin contribuții din bugetele de stat și din bugetul beneficiarilor de proiecte, astfel: 80% FEDR, maxim 18% buget de stat, minim 2% bugetul beneficiarului.

Valoarea finanțării nerambursabile din FEDR pentru un proiect este de maxim 2.000.000 euro pentru toți partenerii din cadrul acestuia. 

 

 


Scrie un comentariu

trimite