Intervenție pentru salvarea lebedelor de la Ceala. Romii și câinii vagabonzi le vânau
Autoritățile au intervenit, miercuri după-miază, pentru salvarea mai multor lebede stabilite pe un lac de la marginea Pădurii Ceala, după ce o parte dintre acestea ar fi fost vânate de către localnici romi, iar altele ar fi fost ucise de câini vagabonzi, care au ajuns la ele pentru că apa a înghețat.
Mai mulți angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Gărzii de Mediu, Poliției Locale și ai Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului au intervenit pentru a salva lebede stabilite, de câteva săptămâni, pe un lac situat la marginea orașului, lângă Pădurea Ceala.
Autoritățile au dat curs unor solicitări ale localnicilor din cartierul Faleza Sud, care au observat că în ultimele zile lebedele au fost vânate de către romi sau au fost atacate de câini vagabonzi.
”Oamenii ne-au relatat că romii stabiliți în zonă, în locuințe improvizate, au prins lebedele, probabil pentru carne. De asemenea, am găsit cadavre ale unor lebede care ar fi fost atacate de câini, astfel că am dorit să intervenim, pentru a le salva pe cele care au supraviețuit”, a declarat directorul Poliției Locale, Viorica Graur.
Localnicii afirmă că cel puțin opt lebede au fost ucise în ultimele zile.
”Au fost 17, pentru că le număram zilnic, venind aici să le hrănesc. Am văzut țigani care le vânează și câini care mâncau una pe care au prins-o. Acum mai sunt doar nouă”, a spus unul dintre cei care au cerut sprijinul autorităților.
Inițial, echipele de intervenție au dorit să prindă păsările și să le mute pe râul Mureș, pentru că lacul pe care stăteau a înghețat și ele puteau fi prinse mai ușor de oameni sau animale, însă în cele din urmă pompierii au adus scafandri și au spart gheața.
”S-a ales soluția spargerii gheții atât pentru a lărgi habitatul, pentru că apă mai era doar pe mijlocul lacului, cât și pentru ca accesul către păsări să nu mai fie posibil de la mal”, a declarat șefa Poliției Locale.
Biologii Parcului Natural Lunca Mureșului spun că lebedele s-au împrietenit cu oamenii care le hrănesc, iar de aceea au devenit vulnerabile în fața celor care intenționează să le vâneze.
”Hrănirea lebedelor de către localnici este o greșeală, pentru că păsările prind încredere în oameni și nu se mai sperie de ei când se apropie unii rău intenționați. De aceea soluția mutării lor în alt loc, mai ferit, era preferabilă, dar mai dificil de realizat”, a declarat biologul Gabriel Herlo.
Polițiștii locali au anunțat că vor supraveghea zona în următoarele săptămâni, pentru a se asigura că păsările sălbatice nu mai sunt vânate.