Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ÎNGRIJORĂTOR: Directorul DSP vorbeşte, în plin val 4, despre asistenţi care nici măcar nu ştiu unde sunt... organele pacienţilor, despre clinicile private transformate în malluri şi cere o reformă a sistemului

Ne aflăm în plin val 4 al pandemiei, numărul cazurilor de COVID-19 creşte în ţară de la o zi la alta, iar morţii provocaţi de această boală sunt de asemenea tot mai mulţi pe zi ce trece. În aceste condiţii, dr. Horea Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP), face o radiografie la sânge a sistemului medical şi cere reforme sanitare profunde. Ceea ce este de-a dreptul îngrijorător, dincolo de problemele ce ţin de organizare, este că şi calificarea profesională a unora lasă mult de dorit, directoriul DSP vorbind despre asistenţi medicali care nici măcar nu ştiu unde sunt... organele pacienţilor.

ÎNGRIJORĂTOR: Directorul DSP vorbeşte, în plin val 4, despre asistenţi care nici măcar nu ştiu unde sunt... organele pacienţilor, despre clinicile private transformate în malluri şi cere o reformă a sistemului
Comentează 6

Horea Timiş cere o reformă a DSP-urilor, a medicinii de familie, a spitalelor, cere actualizarea celor 999 de coduri de boală, vorbeşte despre acreditarea spitalelor şi punctele slabe ale actualului sistem de acreditare, cere profesionalizarea cadrelor medicale, vorbeşte despre mallurile de analize medicale din clinicile private şi industria farma.

„Este timpul unei reforme sanitare profunde (10 puncte posibil urgente)

1. DSP-urile sunt în valul 4 și au aceeași structură ca și la început. Trebuie un grup de lucru care să reașeze Sănătatea Publică într-un context actual, adoptat nevoilor comunității și contextului pandemic.

2. Medicina de Familie - Interconectată «urgent» cu ambulatoriile de specialitate și dezvoltate programe clare de screening.

3. Spitale - Reforma secțiilor și a tipului de spital. Trebuie reevaluată urgent ierarhia spitalelor, nu dupa secții, ci după gradul de complexitate pe care îl pot rezolva, la fel eliminată risipa și actualizată structura conform nevoilor.

4. Casa de Asigurări - trebuie evaluat urgent tariful decontat și actualizate cele 999 de coduri de boală care pot fi decontate. Trebuie să stim exact cât costă o procedură ca să știm exact ce putem să plătim și ce nu putem să ne permitem. La fel, introducerea asigurărilor private trebuie să fie prioritatea zero în competiție cu statul.

5. Acreditarea spitalelor - trebuie să treacă din zona birocrată în zona eficienței. Pacienții trebuie să stie clar care sunt riscurile la un spital și acestea trebuie sa fie afișate. Mai mult sau mai puțin acrediat nu ajută pe nimeni. Dar la spitalul X avem o problemă pe secția Y din care rezultă un risc de 27% pentru pacient... este deja o informație. Astfel se monitorizează îmbunătățirea continuă de la acreditare la acreditare.

6. Şcoala Națională de Sănătate - una din cele mai importante instituții și printre cele mai ignorate din sistem. Este necesar un screening pe competențele de management, apoi un reset total al programei. Cursurile trebuie să fie la cel mai înalt nivel și cu evaluare externă.

7. Formarea continuă a medicilor - trebuie clar trecut de la scos diplome la imprimantă în urma unor cursuri online, la adevărate cursuri monitorizate și finalizate cu examene. Nimeni nu mai urmărește un medic dacă se formează sau nu. Dar se observă asta cu ochiul liber în ultimii ani. În plus «rezidențiatul de acasă»  în unele centre universitare... fără cuvinte.

8. Scolile de asistenți medicali -  Am ajuns la o deprofesionalizare maximă. Scoatem asistenți medicali la școlile cu taxă, care habar nu au unde sunt organele, apoi îi angajam în spitale și ne mirăm de ce am ajuns unde am ajuns.

9. Clinici- laboratoarele private - un fel de malluri de analize medicale în care pacientul este învârtit ca și o suveică - trebuie reglementate împreună cu clinicile. Suprainvestigarea pacientului nu mai este urmărită clinic de nimeni, astfel că de multe ori clinic a devenit cinic. Avem nevoie de o autoritate care să urmărească agresiunea financiară fără rost asupra pacientului căruia i se prescriu analize si investigații de multe ori nejustificate clinic, dar la niște prețuri exorbitante. Pacientul trebuie să se știe protejat în sistem și clar acuma nu este.

10. Domeniul Farma - Trebuie reglementat și este un subiect sensibil, nu numai datorită puterii în sistem de a decide, ci efectiv am ajuns ca și țară să avem tratamente de la TV pe domeniul farma, pe toate afecțiunile. Nu mai avem nevoie de medici, este de ajuns să stai la TV și ai toate medicamentele pentru toate bolile”, susţine Horea Timiş, directorul DSP Arad.

Fotografia are rol ilustrativ

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite