Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Din greşeli se învaţă. Dar uneori greşeala costă enorm

Din greşeli se învaţă. Dar uneori greşeala costă enorm
Comentează 0

Pe Andrei Gag l-am cunoscut pe când, sub supravegeherea profesorului Traian Magheru începea să facă performanţă în atletism. După ce a descifrat tainele discului, Magheru i l-a „pasat” fostului vicecampion european, Ionel Oprea. Andrei avea să treacă peste o cumpănă a vieţii cu demnitate şi ambiţie. Apoi a devenit vicecampion mondial de juniori.

Încet-încet lumea începea să-l perceapă ca o speranţă a atletismului românesc. Şi Andrei a urcat treaptă cu treaptă. A trecut la greutate şi lucrurile au fost şi mai bune. A plecat spre Suceava, unde avea condiţii mai bune. A schimbat şi antrenorul (unii spun că a fost bine, alţii că a greşit, dar asta nu mai contează). Pe plan intern nu mai are cu cine se bate. Şi a trecut peste graniţă. A reuşit calificarea la Rio. După care, trece peste probleme medicale, şi reuşeşte o primă jumătate de an 2016 foarte bună, cu record naţional, cu aur la Cupa Europei de Aruncări Lungi, sub privirile bocsiganilor lui dragi, dar mai ales cu argint mondial de sală.

Premise excelente pentru JO. Era extrem de optimist şi încrezător. Mai târziu aveam să ne dăm seama că supra-optimismul (dacă ni se permite spune aşa) strică.

La ora calificărilor Gag a intrat cu o aruncare sub 20 de metri, pe care singur şi-o anulează. (De ce Andrei, de ce????). Un „autogol” a la Nicoliţă...Fostul campion olimpic nu prinde nici el prea mult, dar o măsoară, ştiind că oricând poate conta decisiv. Urmează o a doua aruncare a lui Andrei, mai bună, dar din cauza inerţiei iese din cerc. Mai e o şansă. Iar Andrei îşi adună forţele şi aruncă 20,40 m. E bine, e pe 12, ultimul calificat în finală. Dar mai e cineva care aruncă la fel, jamaicanul Richards. Iar la calculul final acesta are doar o ratare, Andrei 2...Un congolez pune sare pe rană şi asta e tot. Statistic, cu un rezultat normal Andrei era chiar în primii 5, sau în cel mai rău caz 6 la final de competiţie.

Dezamăgirea e mare, pentru că, în ciuda unui loc 13 bun, la prima participare la JO, Gag avea potenţial de mai mult. Lucru care l-a şi recunoscut într-o declaraţie pentru prosport.ro: ”Sunt foarte dezamăgit, m-am pregătit bine pentru această competiţie, eram bucuros că sunt aici. Ştiam că mă pot califica în finală, dar presiunea concursului a fost mare, iar lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul. Dar trebuia să dau baremul fără probleme. Mergem mai departe, fiecare concurs ne învaţă să fim mai tari, sperăm mult mai mult în viitor. Fizic am fost OK, în ultima perioadă a fost bine. Am 4 ani de aşteptat, sper să am un cuvânt greu de spus la Tokyo. La propba asta de aruncare a greutăţii, maturitatea o atingi după 30 de ani. Eu am 26 ...”.

Primul său antrenor, Traian Magheru încerca să fie totuşi mai împăciuitor: „De data asta nu a avut noroc. Dacă prindea finala era un lucru extraordinar. Şi era posibil. Iar acolo se putea un rezultat mai bun”, a sus profesorul de numele căruia se leagă performanţe ale atletismului arădean.

La 26 de ani Andrei Gag rămâne în top, are tot viitorul în faţă. Poate deveni un reper peste 4 ani, peste 8 ani. Rămâne însă dezamăgirea, tristeţea, deziluzia, decepţia, mâhinrea, amărăciunea şi regretul că era o „pâine bună de mâncat” la Rio. Omul din erori învaţă, şi lecţia de ieri poate fi benefică.

Andrei rămâi un om de apreciat pentru mine, şi ştiu că poţi. Ziua de ieri poate fi un nou început...

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite