Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

De ce sunt sfătuiţi arădenii de DSP să nu mai bea apă din fântâni

Printre măsurile pe care arădenii sunt sfătuiţi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) să le ia pentru a evita apariţia unor boli care se transmit prin apă este şi renunţarea la consumul de apă din fântâni. Asta, în condiţiile în care din cauza ploilor, în judeţ ar putea apărea inundaţii.

De ce sunt sfătuiţi arădenii de DSP să nu mai bea apă din fântâni
Comentează 0

„Având în vedere evoluţia meteorologică şi hidrologică şi posibilitatea de a se produce  inundaţii,  Direcţia de Sănătate Publică Arad informează populaţia judeţului Arad cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor transmise prin apă:

  • să nu bea apa direct din fântâni ci să consume apă îmbuteliată ;
  • să utilizeze apă fiartă şi răcită pentru spălarea legumelor/fructelor care se pot consuma crude;
  • să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
  • să păstreze alimentele în condiţii igienice;
  • să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora;
  • să evite expunerea prelungită la frig/umezeală;
  • să respecte igiena individuală;
  • să se prezinte la cel mai apropiat medic/centru de permanenţă/spital la primele semne de boală digestivă.

         Asanarea şi dezinfecţia fântânilor – publice sau private- trebuie executată conform Ord. MS 119/2014, art. 27. Practic, dezinfecţia fantânii se face cu substanţe clorigene (clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina) iar modul de utilizare este cel recomandat de producătorul dezinfectantului (Aviz BIO, fişa tehnică sau pur şi simplu urmând instrucţiunile de utilizare de pe etichetă).

Se efectueaza următorii paşi: 1. Desecarea fântânii ( evacuarea apei);  2. Se lasă să se umple din nou cu apă fânâna şi se determină volumul de apă care trebuie dezinfectat; 3. Prepararea soluţiei clorigene; 4. Realizarea dezinfecţiei propriu- zise; 5. Se lasă minim 24 de ore apa în contact cu dezinfectantul după care se evacuează conţinutul. 6. Controlul calităţii apei prin examinări de laborator”, se arată într-un comunicat de presă al DSP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite