Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Corina Șuteu: "Nu vreau să vă dau indicații, dar absolut toate filmele sunt extrem de interesante"!

Corina Șuteu:
Comentează 0

Aflat la cea de-a 4-a ediție, fARAD a început aseară (miercuri, 4 octombrie) la Cinema ARTA și propune publicului arădean (și nu numai) o selecție de  documentare valoroase, multe dintre ele în premieră în România și în prezența autorilor, un laborator dedicat tinerilor documentariști, conferințe, dezbateri și, nu în ultimul rând, o ambianță vie, conectivă și inspirată. Festivalul se va desfășura anul acesta în perioada 4-8 octombrie la Cinema Arta. O noutate a ediției actuale sunt proiecțiile de la Cinematograful Grădiște, una dintre sălile de film relansate în 2017 la inițiativa Primăriei Municipiului Arad.

 Inedit în peisajul național, festivalul explorează forme cinematografice diverse de reprezentare a realității, iar tema celei de-a 4-a ediții este Celebritatea. În cuvintele Monei Nicoară, director artistic fARAD: „Ce este celebritatea? Să îți faci un nume, să ai renume, să te consideri un star. Renumele este, de fapt, o ficțiune, un alias, o mască. Atunci când autorii de film documentar vor să deconstruiască ficțiunea celebrității, se întâmplă să compună alte ficțiuni.”

 Filmul de deschidere, Risc (regizat de Laura Poitras, al cărei CitizenFour, premiat cu Oscar, a fost prezentat la fARAD acum doi ani), face doar în aparență portretul lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. De fapt, documentarul e o poveste neliniștitoare despre relația fiecăruia dintre noi cu celebritatea și a riscului de a cădea în plasa propriei iluzii despre sine. Filmul a avut premiera la Cannes și este un candidat serios la viitoarele Oscaruri.Erin Casper, monteurul filmului, este doar unul dintre invitații speciali de la fARAD.

"E, cred eu, foarte puțin important să vă spun eu acum, în afară de filmul din această seară (Risc) care vor fi filmele din festival, toată lumea care a intrat în această sală a luat broșura, uitați-vă peste ea, nu vreau neaparat să vă dau eu indicații, căci absolut toate filmele sunt extrem de interesante", a precizat în cuvântul de deschidere Corina Șuteu, președintele festivalului.

 

P.S. 

Astăzi, 5 octombrie, începând de la ora 16,30, Corina Șuteu (Ministru al Culturii în timpul Guvernului Cioloș) va susține la  Teatrul Clasic IOAN SLAVICI o conferință  cu tema "Excepția culturală sau de ce nu vrem ca PINOCCHIO să se înece".

Intrarea este liberă!

Galerie foto (103)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite