Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Conducerea SDÎ acuză: Ministerul Educației face economii pe spatele angajaților CJRAE, dar… profesorilor „le-au crescut spectaculos salariile” / UPDATE: Consilierii și logopezii se pregătesc de proces

Reprezentanții Sindicatului Democratic Învățământ Arad trag un nou semnal de alarmă cu privire la apucăturile celor care conduc în momentul de față Ministerul Educației Naționale (MEN). Reacția sindicatului vine după acțiunile de protest ale angajaților Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), care au oprit temporar lucru, iar ulterior au intrat în grevă japoneză.

Conducerea SDÎ acuză: Ministerul Educației face economii pe spatele angajaților CJRAE, dar… profesorilor „le-au crescut spectaculos salariile” / UPDATE: Consilierii și logopezii se pregătesc de proces
Comentează 0

Update 1 Consilierii și logopezii se pregătesc de proces

Amalia Moroc, liderul sindicatului care funcționează în cadrul CJRAE Arad, susține că, în momentul de față, colegii săi se pregătesc de proces. „Având în vedere cele întâmplate, intenționăm să dăm în judecată Ministerul Educației pentru recuperarea contravalorii sporului de 10% care nu ni s-a acordat pentru lunile din urmă”, a declarat Amalia Moroc. Cu privire la sporul de 15%, care acum a fost tăiat, sindicaliștii nu au luat încă o decizie. „Urmează să vedem ce demersuri vom face, având în vedere că este un spor care ni s-a acordat legal încă din 2007, când s-a înființat CJRAE”, a încheiat liderul sindicatului din CJRAE.


Dănuț Ieneșescu, liderul SDÎ Arad, a ținjut să menționeze că noua versiune a Programului Edusal 2.23 , a lovit din nou. „Profesorilor din CJRAE le-a fost anulat sporul de 15%  acordat pentru activitățile cu elevii  care au  CES și le-a fost acordat cel de 10% (spor solicitare neuropsihică) care se cuvine de drept cadrelor didactice. Pentru personalul didactic auxiliar acest spor a fost sistat de către MEN încă din luna septembrie 2018, iar despre sporul de suprasolicitare neuropsihică nici nu poate fi vorba. Nu putem să nu ne întrebăm: noi am creat Programul Edusal sau un program informatic ne-a creat pe noi?! Responsabil pentru modificările aduse Programului Edusal este Ministerul Educației Naționale”, susține Ieneșescu.

Salarii micșorate de la o lună la alta

Liderul SDÎ Arad a ținut să precizeze că dascălii au auzit de nenumărate ori în ultimul timp scuze de genul „nu permite Edusalul!”. În opinia sa, programul permite calcularea salariilor într-un mod de neînțeles, salariile sunt micșorate de la o lună la alta, fără nici o explicație, se fac încadrări diferite pentru aceeași persoană angajată la mai multe unități școlare, calcul sporurilor este făcut greșit, profesorilor încadrați la plata cu ora nu li se mai acordă norma de hrană, iar unele sporuri sunt acordate doar anumitor categorii de salariați din învățământ, fără o motivație logică și coerentă. „Probabil în accepțiunea MEN, unii dintre dascăli nu trebuie să se hrănească, este suficientă hrana …spirituală”, glumește amar sindicalistul, care continuă rechizitoriul: „Această situație a generat tensiuni în rândul personalului din învățământ , deoarece fiecare categorie – personal didactic de conducere, îndrumare și control, personal didactic de predare, personal didactic auxiliar și personal nedidactic, se consideră nedreptățită. Constatăm că schimbările au loc în timp record, uneori chiar înainte de apariția cadrului legislativ, iar ceea ce ieri era ilegal, astăzi devine legal și viceversa! Mai grav este faptul că în România modul de aplicare a legislației în vigoare a ajuns să se facă în funcție de ce crede un ministru sau un secretar de stat în minister. Ministerul Educației Naționale (oare îl mai putem numi așa?), de o bună perioadă de vreme, face experimente pe cadrele didactice, pe copii, pe părinți, fără să se gândească la viitorul acestei națiuni! Credem că persoanele care fac aceste modificări de azi pe mâine, respectiv Ministerul Educației Naționale, ar trebui să poarte un dialog cu  cei care suportă consecințele dezastruoase ale acestor modificări.

Economii dintr-o simplă trăsătură de condei

Dănuț Ieneșescu remarcă că la un calcul rapid,  prin modificarea sporurilor la CJRAE, s-a realizat o economie la buget de 5% printr-o simplă trăsătură de condei. „Adunat la  alte calcule eronate în defavoarea dascălilor, constatăm că ministerul face economie, dar… profesorilor «le-au crescut spectaculos salariile». Sindicatul Democratic Învățământ Arad nu solicită acordarea unor drepturi care nu se cuvin colegilor noștri, membri de sindicat, ci dorește ajustarea cadrului legislativ astfel încât să asigure echitate pentru toți salariații din Educație”, a încheiat Dănuț Ieneșescu.

Vă reamintim că pe 4 martie, activitatea CJRAE Arad a fost întreruptă între orele 10 și 12, în semn de protest. Astfel, zeci de consilieri și logopezi au oprit lucrul, iar activitatea de evaluare psihosomatică a preșcolarilor a avut de suferit.

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite