Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce măsuri a luat DSP în cazul pacientului care a murit în spital, năpădit de viermi

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) prezintă măsurile care au fost luate în cazul pacientului care a murit în spital năpădit de viermi. În urma nefericitei întâmplări a fost demarat un control la Spitalul Judeţean care s-a lăsat cu sancţiuni.

Ce măsuri a luat DSP în cazul pacientului care a murit în spital, năpădit de viermi
Comentează 0

„În urma controlului, efectuat în zilele de 18.06.2022 și 20.06.2022, au fost semnalate încălcări  ale  protocoalelor  și  normativelor  în vigoare  în ceea  ce  privește  modul  în care pacientul respectiv a fost tratat de o parte a personalului medical din cadrul Secției ATI II. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că un pacient cu vârsta de 49 de ani a fost adus la UPU, cu ambulanța SMURD, în data de 15.06.2022, la ora de 18,34, având următoarele diagnostice: plagă epigastrică pentru gastrostomă suprainfectată, plăgi necrozate cu suprainfecție latero-cervicală, cu viermi și hemoragie în zona cervicală. Pacientul se afla în evidența secției de oncologie  cu diagnosticul de  carcinom scuamos  baza limbă (tumoră perilinguală) chimio și radiotratat. În perioada în care s-a aflat în spital, de la internare și până la consemnarea decesului, pacientul nu a fost consultat sau tratat și de medicul oncolog curant. Pacientul  a  rămas  sub  supraveghere  în  Serviciul  UPU  până  în  dimineața  zilei următoare, deoarece în secția ATI II nu exista un loc în salonul izolator. Pacientul a fost consultat de medici cu specialitatea chirurgie generală, pneumologie, anestezie și terapie intensivă, respectiv a fost investigat clinic și paraclinic.

În cursul dimineții zilei de 16.06.2022, pacientul a fost transferat din Serviciul UPU în secția ATI II, prin secția Oncologie, în salonul izolator. Nici aici, acesta nu a fost consultat de medicul oncolog curant. Datorită deprecierii neurologice, cu accentuarea insuficienței cerebrale și cardiovasculare, pacientul este intubat orotraheal la ora 11,30. La ora 14,30 pacientul prezintă stop cardiorespirator, se instituie manevre de resuscitare la care acesta nu răspunde și la ora 15,15 a fost declarat decesul”, transmit reperezentanţii DSP prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit acestora, pe perioada internării s-a asigurat monitorizarea pacientului şi a funcțiilor sale vitale.

Controlul realizat de DSP Arad a evidențiat însă faptul că pe toată perioada în care pacientul respectiv s-a aflat în unitatea medicală, el a fost toaletat și pansat o singură dată, deși personalul medical a declarat că ar fi fost pansat de mai multe ori.

„Acțiunea de control a început în data de 18.06.2022 și a continuat și în data de 20.06.2022, luându-se legătura cu tot personalul medical implicat în asigurarea asistenței medicale a pacientului. În urma controlului, au fost aplicate patru sancțiuni cu privire la actul medical.

Mediul curant din cadrul secției de Oncologie a fost sancționat cu amendă contravențională pentru lipsa documentelor care atestă serviciile medicale acordate pacienților (respectiv în Foaia de Observație Clinică Generală), conform prevederilor HG nr. 857/2011. Medicul șef de secție ATI II a fost sancționat cu avertisment pentru nesupravegherea continua a activității secției, conform prevederilor O.G. nr. 2/2001. Asistenta șefă a secției ATI II a fost sancționată cu avertisment, pentru nesupravegherea continuă a îngrijirilor acordate pacienților de către personalul medico- sanitar, conform prevederilor OG nr. 2/2001. Asistenta medicală din secția ATI II care a acordat asistența medicală pacientului a fost sancționată cu amendă contravențională pentru nerespectarea protocoalelor de lucru, respectiv în anexa Foii de Observație Clinică Generală privind trasabilitatea materialelor/dispozitivelor medicale sterile au fost anexate 4 etichete privind trasabilitatea instrumentarului  și  a  materialelor  sterile utilizate,  pe  o singură rubrică,  o singură  dată, rezultând astfel o singură procedură de pansare, conform prevederilor HG nr. 857/2011”, mai susţin cei de la DSP.

 

 

 


Scrie un comentariu

trimite