Zilele Șiriei, ediția 2018, ziua a II-a (FOTO)
Cea de a doua zi a sărbătorii „Zilele Șiriei – ediția a XIII-a”, derulată de „Sânziene”, când fetele împletesc coronițe de bunăstare sau de viitor fericit, a avut drept cadru de desfășurare cochetul stadion „Otto Greffner” din Șiria, locație reconfortantă, unde a venit un număr impresionant de mare de localnici, din întreaga podgorie a Aradului, și nu numai. Mulți erau îmbrăcați în costume populare de ornamentație și cromatică diversă sau în ie românească, pentru a sărbători, în unire, cu folclor de bună calitate, voie bună și distracție, la petrecerea anuală de vară a șirienilor, cei mai faini dintre podgoreni.
Evenimentul a debutat cu o paradă a portului popular, însoțită cu cântec de Fanfara din Nădlac, în frunte cu primarul Valentin Bot și viceprimarul Ioan Mărușter. A urmat intonarea Imnului de Stat al României, interpretat de aceeași Fanfară din Nădlac.
Din zestrea folclorică românească prezentă în spectacolul cu durata de peste șapte ore, au fost apreciate autenticitatea și frumusețea jocurilor populare de Valea Mureșului, Rara de la Galșa, de Bihor, de Codru, de Craiva, de Șimand, de Odvoș, de Șiria, de Banat, de Valea Someșului etc., susținute de ansamblurile folclorice „Șiriana” Șiria, „Șiriana Junior” Galșa, „Mugurașii” Curtici, „Junii Șimăndani” Șimand, „Florile Mureșului” Vladimirescu (prezent și cu Orchestra Casei de Cultură). De apreciat au fost și evoluțiile soliștilor vocali Alin Neag, Monica Blaga, Maia Toader, Patricia Corbei, Sorina Lupșa, Diana Mihuț și Diana Tuturici la saxofon.
Grupul vocal „Podgorenii” din Șiria, acompaniat de grupul de fluierași, s-a impus artistic prin cântecele „Dragu-mi-i dealul cu via”, „Frați români”, „Doamne ocrotește-i pe români”, dedicate Marii Uniri de la 1918.
Ca invitat de seamă în spectacol amintim pe Vasilică Ceterașul, cu solista vocală Amalia Ursu și muzicanții săi, pe Aurel Tămaș cu formația sa, realizându-se astfel un regal folcloric cum rar se poate vedea în zonă. Prestația artistică a ceterașului Vasilică și ai săi a entuziasmat la maximum asistența, mai cu seamă vioara sa „fermecată”, în culorile roșu, galben și albastru, măiestria și talentul său pe strune, cântând la nivelul cel mai înalt, folosind diverse părți ale corpului sau cu implicarea spectatorilor, melodii maramureșene, precum și ”Ciocârlia”, pe fondul aplauzelor prelungite.
Extrem de bogat și programul lui Aurel Tămaș, cu melodii populare sau de muzică ușoară, cu cântece de joc, de petrecere, de dragoste etc., demonstrând că este îndrăgit și pe plaiurile șiriene prin repertoriu, ținută scenică, respect față de iubitorii artei muzicale. De apreciat și susținerea ritmico-melodică a instrumentiștilor săi, la vioară, clarinet, saxofon, orgă. A fost cea mai tare reprezentație muzicală din Șiria.
O contribuție importantă la reușita evenimentului „Zilele Șiriei – ediția a XIII-a” a avut-o și solista vocală de mare succes din Serbia, Neda Ukraden, aflată aici în premieră și dornică de a reveni cât mai curând.
Celelalte activități din cadrul sărbătorii, tombola dedicată „Zilelor Șiriei”, cu bilețele aruncate din aparatele de zbor ale Aeroclubului Șiria, spectacolul de artificii, înmânarea diplomelor de participare, alocuțiunea președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, sau prezentarea întregului program artistic din duminica Sânzienelor de către Denis Bot și Garofița Popa, au întregit la anul aniversar 2018 o activitate culturală șiriană model.
La mulți ani, Șiria! La mulți ani, România!
Marcell Gorcea