Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

STUDIU. Aerosolii, vinovaţi pentru infectarea în 75% dintre cazurile de coronavirus

Potrivit unui studiu realizat de epidemiologi şi virusologi din Spania, aerosolii sunt vinovaţi pentru infectarea cu coronavirus în 75% dintre cazuri. Pe lângă purtarea măştii de protecţie, specialiştii spanioli ne recomandă să nu mai vorbim atunci când ne aflăm în spaţii închise, precum mijloacele de transport în comun.

STUDIU. Aerosolii, vinovaţi pentru infectarea în 75% dintre cazurile de coronavirus
Comentează 0

Studiul potrivit căruia aerosolii sunt vinovaţi pentru infectarea cu coronavirus în 75% dintre cazuri a fost comandat de Ministerul Ştiinţei şi Inovaţiei. Acesta arată că există dovezi mult mai multe în acest sens decât pentru transmiterea prin picături, potrivit radioromâniaactualitaţi.ro.  

Deşi transmiterea prin aerosoli a coronavirusului este încă în dezbatere la nivel internațional, studiul specialiştilor spanioli arată faptul că este cea mai obișnuită modalitate de contaminare. Experţii subliniază importanța explicării pentru populație a fenomenului.

Picăturile, spun ei, infectează prin impact în ochi, fosele nazale sau gură și cad la sol la 1-2 metri distanță față de persoana care le emite. În schimb aerosolii, prin dimensiunile lor mult mai mici, prezintă o mai mare infecțiozitate, pentru că penetrează în plămâni, putând cauza forme severe ale bolii COVID-19.

Recomandarea experţilor pentru a nu ne infecta cu coronavirus

Experţii recomandă să nu vorbim în spațiile închise și aglomerate, cum sunt mijloacele de transport în comun. Potrivit datele științifice,  atunci când vorbim exhalăm de 10 ori mai multe particule potențial infecțioase și de 50 de ori mai multe când strigăm sau cântăm.

La Barcelona, autoritatea de transport a cerut deja utilizatorilor să călătorească în liniște.

Distanţa care te protejează de coronavirus, ce au descoperit specialiştii. De ce persoanele mai scunde sunt mai expuse

În cel mai recent studiu, cercetătorii din Singapore au constat că la o distanţă de un metru, dacă cineva tuşeşte, eşti acoperit de 65% de picăturile generate de acea tuse.  Dacă distanţa este de doi metri, mai puţine picături ajung, însă rămâne suficient virus pentru a putea infecta cealaltă persoană. Cercetătorii spun că probabil oamenii nu inspiră direct aceste picături. Ele rămân pe piele şi pe îmbrăcăminte. Astfel, persoanele se infectează când îşi ating faţa.

Oamenii de ştiinţă spun că persoanele mai scunde, copiii mici şi adolescenţii, ar putea fi mai expuşi riscului atunci când un adult mai înalt tuşeşte sau strănută. Picăturile mai mari din strănut, care conţin şi mai multe copii ale virusului, sunt mai grele şi cad rapid pe suprafeţele din jur. Aşa că, dacă vrei să eviţi să fii în drumul virusului spre podea, experţii recomandă să păstrezi o distanţă mai mare de doi metri.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite