Serviciile SMURD Vinga și Nădlac au fost salvate. Un proiect de lege adoptat în acest sens de Camera Deputaților a trecut și de Senat
Senatul a adoptat, ieri, proiectul de lege, inițiat de deputații Eusebiu Pistru și Glad Varga, care vizează preluarea de către ISU a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, aflate în finanțarea autorităților locale de pe raza județelor Arad, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu. În condițiile în care Camera Deputaților l-a adoptat în luna martie, acum putem vorbi de o lege care vine în sprijinul a zeci de mii de locuitori din cinci județe.
Deputații arădeni au inițiat acest demers după ce a apărut riscul desființării serviciilor SMURD de la Vinga și Nădlac, care nu mai puteau fi susținute financiar de autoritățile locale. „Aşa cum am promis, am dus la bun sfârşit această iniţiativă de salvare a serviciilor SMURD Nădlac şi Vinga, care erau pe punctul de a se desfiinţa, deşi de-a lungul existenţei lor au salvat numeroase vieţi omeneşti, nu doar ale unor arădeni, ci şi ale altor români aflaţi în tranzit prin judeţ. Am făcut numeroase demersuri la toate forurile competente, am discutat permanent cu secretarul de Stat Raed Arafat şi cu toţi colegii mei parlamentari, pe care i-am convins să voteze proiectul. După ce a fost adoptat la Camera Deputatilor, am primit asigurări de la senatori că acesta va trece şi la Senat, lucru care s-a şi întâmplat. Le mulţumesc tuturor colegilor pentru colaborare. Proiectul nu este benefic doar pentru judeţele iniţiatorilor, ci pentru toate serviciile SMURD din ţară care erau în subordinea consililor locale”, susține Pistru.
Deputatul liberal arădean Glad Varga ne-a declarat la rândul său că, în calitate sa de iniţiator al proiectului, alături de alţi parlamentari, a urmărit asigurarea finanţării pentru această categorie de personal şi valorificarea pregătirii profesionale a acesteia prin încadrarea în serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, fără a mai fi necesar ca personalul să desfăşoare cursuri de pregătire iniţială. „Beneficiul adus de preluarea acestui personal este dat de importanţa desfăşurării activităţii în judeţele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu, având în vedere diversitatea cazurilor cu care se confruntă, numărul de intervenţii şi numărul de locuitori deserviţi. Programul pilot se desfăşoară pe parcursul unui an. Sunt convins că aplicarea acestei legi în zona pilot menţionată va duce la îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă şi, ca urmare a acestui fapt, prevederile sale vor fi extinse la nivel naţional”, afirmă Glad Varga, deputat PNL de Arad.