Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O propunere mai mult decât interesantă: energie solară direct în apartamente, pentru facturi mai mici în blocurile de locuințe

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) vine cu o propunere mai mult decât interesantă pentru scăderea facturilor la energia electrică în blocurile de locuințe: instalarea de panouri fotovoltaice. Propunerea a fost înaintată Ministerului Energiei. Inițiativa vizează înființarea unui nou tip de prosumator – Prosumatorul de Condominiu (P.C.) – care va permite locatarilor să utilizeze în mod direct energia regenerabilă produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperișurile blocurilor.

O propunere mai mult decât interesantă: energie solară direct în apartamente, pentru facturi mai mici în blocurile de locuințe
Comentează

„În prezent, energia produsă de sistemele fotovoltaice montate pe blocuri este utilizată doar pentru spațiile comune, iar surplusul este injectat în rețea, fără un beneficiu direct pentru locatari.

Prin propunerea A.P.C.E., Asociatiile de proprietari vor putea folosi in continuare această energie pentru spatiile comune iar locatarii vor putea beneficia fractionat de surplusul de energie lunar.

În acest mod, energia solară este folosită într-un mod mult mai eficient, reducând astfel costurile facturilor de energie și la locatari”, susține Dan Pîrșan, președintele A.P.C.E.

Facturi mai mici la energie

Asociațiile de proprietari vor putea instala panouri fotovoltaice pe acoperișuri, cu acordul majoritătii, devenind astfel, Prosumatori de Condominii (P.C.). Energia produsă va fi utilizată pentru acoperirea prin autoconsum pentru spațiile comune (iluminat, ascensor, camere de supraveghere, etc). Potrivit propunerii, distribuirea lunară și proporțională a surplusului de energie provenit de la sistemul fotovoltaic se va face între proprietar sau locatari, membri ai Prosumatorului de Condominiu respectiv, conform unei formule (Cota Parte Indiviză Energetică – C.P.I.E.), iar scăderea valorii facturii lunare se va face prin compensarea directă a energiei active de către furnizorul de energie comun tuturor membrilor P.C.

Locatarii vor avea astfel facturi mai mici la energie, ceea ce va duce la o  reducere semnificativă a costurilor pentru fiecare apartament; acoperișurile vor fi utilizate în mod eficient, în condițiile în care România are peste 4.200 de hectare de acoperișuri disponibile pentru panouri fotovoltaice, cu un potențial de producție de peste 4.000 MW.

Autorii propunerii descriu sistemul ca fiind unul simplu și accesibil, având în vedere că în prima fază nu este necesară instalarea de contoare inteligente pentru locatari sau modificarea infrastructurii existente. Se va asigura astfel energie verde pentru milioane de locatari cu o soluție simplă de contorizare virtuală, ușor de implementat, potrivit lui Pîrșan, care va face ca toți locatarii care doresc, sa poata folosi energia solară generată pe acoperișul blocurilor de locuințe.

„Propunerea A.P.C.E. facilitează crearea unor Micro-Comunități de Energie, unde propietarii sau locatarii pot beneficia în mod direct de energia regenerabilă produsă local. Această inițiativă este complementară programelor guvernamentale precum "Urban Up" și contribuie la atingerea obiectivelor României în materie de eficiență energetică și protecția mediului.

Un aspect foarte important este ca propunerea A.P.C.E. elimina discriminarea între cei care locuiesc la casă și cei care locuiesc la bloc, este simplu de implementat, cu costuri minime, dar cu un impact major pentru milioane de români.

Credem cu tărie că Energia Solara trebuie să fie accesibilă tuturor”, a încheiat Dan Pîrșan.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite